PORTADA | 08/01/2016

El govern en funcions aprova el Pla Hidrològic de l'Ebre sense atendre cap petició


La PDE convoca una concentració urgent per rebutjar un pla que perjudica el territori i especialment el Delta

Gustau Moreno / Cinta Bonet // MADRID
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el nou Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE) sense cap modificació respecte l'aprovat al Consejo Nacional del Agua el passat 30 de setembre. Per tant, sense incloure les peticions de la Generalitat pel tram final del riu. El govern espanyol havia d'aprovar de manera definitiva el Pla Hidrològic de l’Ebre abans d’acabar el 2015, tal com marcava el calendari de la Comissió Europea. Però finalment ho ha fet aquest divendres 8 de gener, junt amb uns altres 15 plans hidrològics. El projecte hidrològic de la Conca de l’Ebre va rebre dos advertiments de Brussel·les durant el 2015, en què exigien la revisió d’una desena de punts del document.

Però aquest divendres la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha defensat els planejaments, de complexa elaboració, i ha assegurat que amb aquesta aprovació es compleixen amb les directives europees i s'evita el bloqueig a l'accés als fons estructurals que l'Estat espanyol té assignats per als pròxims cinc anys.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat, de manera urgent, una concentració de rebuig per l'aprovació del PHE per part del Consell de Ministres. El moviment antitransvasament ha advertit reiteradament de les greus conseqüències que tindrà el nou Pla Hidrològic sobre el territori, i en especial sobre el Delta. La concentració s’ha convocat a les 19.30 a la plaça del Carrilet, just davant del CAP del Temple.

Segons la PDE, els problemes que podria portar l’aprovació definitiva del PHE vindrien per la polèmica del projecte, que contempla una previsió d’aigua per abastar 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021 de les 950.000 que preveu l’actual. A més, contempla també 52 embassaments, sumats als 20 que hi ha. Tot plegat està qüestionat per Brussel·les, que veu la xifra plantejada excessiva. D’altra banda, la falta de consens en l’aprovació al Consejo Nacional de l’Agua també és un punt a tenir en compte: els governs de Catalunya, Navarra, Euskadi i València el van qüestionar.

Un cop aprovat definitivament pel Consell de Ministres, la PDE pot iniciar la lluita jurídica tant en l'àmbit estatal com europeu, tot denunciant incompliments en les directives europees. En una de les últimes assemblees de la PDE, l’entitat ja va anunciar que organitzarien mobilitzacions per lluitar per la no aplicació del PHE a partir del febrer “en clau europea”.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació