OPINIÓ


Mari Pau Cid

ESPECIALISTA EN POLÍTIQUES DE GÈNERE, MEMBRE DE MOVEM TORTOSA

"Cada vegada més esdeveniments i festivals compten amb espais segurs per a dones i es normalitza que els tendals lila ajuden a conscienciar contra les agressions sexuals"

La Festa del Renaixement i els punts lila


DOS DIES abans de l’inici de la XXIV Festa del Renaixement, em va sorprendre positivament, a primer cop d’ull, l’anunci d’una “campanya contra les agressions sexuals”. La regidora d’Acció Social, Igualtat i Drets Civils va explicar que aquesta campanya incorpora un missatge al lema anterior que incidia en el fet que “només un sí és un sí”, remarcant que no hi ha cap excusa que justifiqui aquestes actituds. Continuo llegint la notícia i no em puc acabar de creure que aquesta campanya anunciada a “bombo i plateret”, únicament es limitaria a una sèrie de cartells i l’edició d’uns “fulletons informatius que es distribuiran entre els punts d’informació de la Festa així com a les tavernes de la Ruta de la Saboga perquè tothom sàpiga com actuar davant qualsevol conducta inadequada”, segons Domingo Tomàs. Pel que sembla a les tavernes, els responsables són els que informaran.

EL REGIDOR de Festes comunica, a la mateixa roda de premsa que aquesta campanya segueix les recomanacions de l’Ajuntament de Tortosa que des de la Generalitat s’estan fent per a tots els municipis i que l’experiència de l’any passat, es va fer un desplegament que va ser molt gratificant. Continua dient que a la festa del Renaixement “tenim un gran desplegament de col·lectius organitzats i un teixit associatiu. Posem molt en valor les entitats i associacions, com els espectacles, quan són rebuts, se’ls fa una breu introducció per a tot el que volem que ens ajuden, estem molt confiats del gruix de les associacions i de les tavernes són un punt i una antena d’observació molt important. La Policia Local fa una observació discreta. Això és el protocol d’intervenció, en l’objectiu de seguir treballant en l’antena activada per a tenir unes festes de qualitat i de molt respecte”.¿?

DESTAQUEN també el caràcter preventiu d’aquest “protocol”, ja que no consta cap denúncia d’agressió sexual a la Festa del Renaixement. Dintre del programa de la Festa, únicament va el cartell que s’anuncia a la citada roda de premsa, sense cap mena d’informació més. La realitat va ser que, si anaves a les barres de qualsevol taverna de les que hi havia en el circuit de la festa i preguntaves què eren aquells fulletons que tenien damunt la barra, la majoria de respostes era que els ho van deixar allí. Els agafaves, els miraves i tornaves a preguntar què hauria de fer si algun/a client li deia que havia patit una agressió o assetjament sexual, i la meva sorpresa, o no, era en majoria cara de pòquer i dir “pos trucar a la policia”, que ells ja tenien prou faena en servir a la gent.

EL MATEIX em va passar al moment de preguntar a algun membre de la Policia Local, que tampoc sabien exactament quin era el protocol correcte a seguir i majoritàriament es guiaven, al moment de contestar, pel seu instint i no d’acord al fet d’haver estat formats i/o informats del citat protocol d’actuació.

CADA VEGADA més esdeveniments i festivals compten amb espais segurs per a dones i es normalitza que els tendals lila ajuden a conscienciar contra les agressions sexuals. En la majoria de pobles de les Terres de l’Ebre manifesten el seu compromís amb la igualtat entre homes i dones i en contra de les agressions i assetjaments sexuals dintre de la festa, portant a terme actuacions contundents de sensibilització i informació a tota la ciutadania i de prevenció i protecció davant d’agressions sexistes, amb la instal·lació de punts lila a les seves festes. Aquests punts estan atesos per una persona tècnica i voluntàries amb una formació específica. Les quals informaran, conscienciaran i acompanyaran a possibles víctimes, en el cas que pateixin una agressió verbal, tocaments o, en l’últim cas, una violació. La importància d’aquests punts lila és que “fan falta” perquè les violències sexuals són una de les violències més invisibilitzades i que menys es denuncien, ja que es consideren totalment naturals els tractaments indesitjables en entorns de festa, de nit, d’alcohol i de drogues i que poden arribar, a l’últim extrem, fins agressions sexuals. Es tracta de què les dones se sentin fortes i segures per poder denunciar els fets.

PER TANT, és fonamental la conscienciació per part de la societat, com de les parts responsables de la festa. En aquest cas ens referim a l’Ajuntament de Tortosa, que quan es parla de polítiques de gènere, tant tècnics com polítics creuen que s’està parlant de polítiques de dones i per a dones. Actualment el marc legal “obliga” els Ajuntaments a incloure la gestió transversal de les seves polítiques. Sembla que a Tortosa el que s’està fent és incloure la igualtat de gènere en el seu discurs per a complir amb l’establert, però després no ho apliquen a la pràctica. És molt important no oblidar-nos de la ciutadania, ja que són una peça clau per a l’empoderament d’aquestes polítiques.

DESITJO que a les properes festes de la Cinta almenys hi hagi un punt lila on la gent que ho precisi pugui anar a demanar informació, i d’aquesta manera saber quina és la seva tasca i ser un punt de referència per sol·licitar ajuda en el cas que sigui necessari.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació