OPINIÓ


Xavier Faura

CANDIDAT D'ERC-TORTOSA SÍ A L'ALCALDIA

"No ens podem quedar més temps de braços plegats, mirant com l’Expoebre s’esgota"

La davallada de l’interès per Expoebre


AQUESTS DIES veiem anunciada la pròxima edició de la fira Expoebre, tradicionalment presentada com la fira multisectorial de les Terres de l’Ebre, i que a més coincideix amb la celebració del seu 75è aniversari.

SI CERQUEM a l’hemeroteca, podrem veure que allò que ara es considera el naixement de l’actual mostra multisectorial, l’any 1944, era una fira de ramaderia comarcal vinculada a les festes de la Cinta.

AQUESTA FIRA, naix en plena postguerra civil, com a resposta a la necessitat dels pastors i propietaris d’explotacions ramaderes, de donar a conèixer els seus productes als potencials compradors; és a dir, amb una finalitat comercial, tot i que amb un ambient festiu, per afavorir l’afluència de públic.

TORTOSA exercia de capital, era el centre comercial on acudien la resta d’habitants de les Terres de l’Ebre a fer negocis.

A MITJANS de la dècada dels 60, l’edició de la fira ja es trasllada a la data actual de finals d’abril i primers de maig. L’agricultura guanya presència, com a conseqüència del desenvolupament de la indústria de maquinària agrícola i, per tant, de la necessitat de promocionar aquest instrument de treball als pagesos. També en aquest cas exercia de centre comercial.

A PARTIR dels anys 70 i, fins a gairebé principi del segle XXI, Expoebre es converteix en una autèntica fira d’exposicions multisectorial, on expositors d’arreu de les nostres comarques, fins i tot més enllà de les Terres de l’Ebre, presentaven els seus productes, de tota mena, no només agrícoles i ramaders, sinó també industrials, ofertes lúdiques, mobiliari domèstic, promocions immobiliàries i, si bé guanyava protagonisme l’automoció, que fins i tot es va arribar a instal·lar una pista de proves de vehicles de tot terreny, també tenia presència el sector nàutic o el dels animals de companyia, creant-se un apartat per a la promoció de les activitats hípiques.

EREN ANYS en què l’afluència de públic era tan potent que es va haver de cobrar entrada com a manera de limitar l’aforament; fins o tot de vegades es va aprofitar aquesta vinguda massiva de públic a la capital del Baix Ebre per amenitzar les vetllades dels dies principals amb la presència d’algun cantant o grup musical de moda en l’àmbit estatal.

TOTHOM gaudia de l’Expoebre: l’expositor, perquè feia negoci; el visitant no només per l’oferta que hi trobava, sinó perquè gaudia d’un ambient lúdic i festiu, que anunciava l’arribada de l’estiu; i el comerç i la restauració tortosina, per l’increment de consum com a conseqüència d’aquesta gran afluència de públic. En definitiva, Tortosa exercia de capital.

AQUEST MODEL de fira multisectorial va anar perdent interès, per la seua pròpia essència, perquè tot el que abans es podia veure passejant per Expoebre, ara ho trobem anunciat a les xarxes socials.

PERÒ AQUESTA evolució del sector no ens hauria de fer patir. Cal adaptar l’oferta a les necessitats actuals, com es va anar fent progressivament amb molt d’encert des dels anys 40 fins als primers anys del segle actual.

EL QUE CERTAMENT ens ha de preocupar és la decadència en què ha entrat els últims 10 anys. Any rere any es redueixen els expositors de productes de consum de manera substancial, substituint-se per expositors institucionals, que no desperten el mateix interès; on l’afluència de visitants no és ni un miratge del que va ser en èpoques pretèrites i, tot i l’evidència de la caducitat del model, els seus organitzadors persisteixen impassibles contemplant la seva agonia.

AVUI ENS DIA, els esdeveniments firals han de ser necessàriament sectorials i especialitzats per tal d’interessar a l’hipotètic visitant. Orientant-se cap a sectors que requerisquen la presentació física del producte als seus potencials clients i, per tant, el destinatari de la fira ja no és el públic en general, sinó col·lectius concrets. Caldrà pensar, per tant, en dinamitzar mostres amb productes en què siguem capdavanters i, per tant, susceptibles de despertar aquest interès al client especialitzat. En serien exemples: la producció agrícola o l’agroalimentària, el turisme de natura, de muralles, etc.

NO ENS PODEM quedar més temps de braços plegats, mirant com l’Expoebre s’esgota, sinó que cal aprofitar la sinergia que encara perdurà d’aquell esdeveniment lúdic i festiu, i reorientar la fira cap a un format que desperte l’interès del públic. L’objectiu final és que per l’1 de maig Tortosa torne a estar plena de gent i recupere el paper de capital.


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació