OPINIÓ


Ester Baiges Miró

MEMBRE DE LA COMISSIÓ PER LA RETIRADA DE SÍMBOLS FRANQUISTES DE TORTOSA

"Lamentem que l’alcaldessa considere que el President ara té “altres mals de caps” abans que el monument"

Dates que cal recordar


LES AGENDES i els calendaris són importants, ens ajuden a saber el dia que ens trobem, ens ajuden a comptar els dies que han passat des d'algun fet important, ens ajuden a calcular els dies que falten per a allò que tan desitgem... Tothom tenim marcats als nostres calendaris i agendes, de paper o digitals, i/o a les nostres memòries aquelles dates que són important per a nosaltres, bé siga a nivell individual, íntim, familiar i de l'entorn més proper o a nivell col·lectiu, històric i social. Les dates ens ajuden a recordar, a commemorar, a celebrar, a plànyer, també a encoratjar-nos...

LA NIT DEL 21 de juny de 2018, dia que escric este article, no és un dia qualsevol. De fet, mai és un dia qualsevol.

EN MOTIU d’esta data, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes ens agradaria fer els següents recordatoris i algunes valoracions:

21 DE JUNY DE 1966. Fa 52 anys de la inauguració del monument franquista més gran de Catalunya que tenim clavat al bell mig del riu Ebre al seu pas per Tortosa. Res a celebrar, ans al contrari.

21 DE JUNY DE 2016. Des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, data en què es complien els 50 anys de la Vergonya Monumental, i gairebé un mes més tard de la desafortunada, absurda i innecessària consulta popular que va fer l’Ajuntament de Tortosa sobre el monument, (desafortunada, absurda i innecessària consulta perquè el feixisme ni es consulta ni es reinterpreta, es retira) la Comissió vam organitzar un festa d’aniversari amb un to irònic i amb clau d’humor.

DOS ANYS MÉS TARD seguim demanant-ne la retirada per les mateixes raons que hem vingut explicant des de sempre: pel que significa mantenir-lo (potser ara, amb el context actual es fa més fàcil d’entendre-ho), per dignitat democràtica, per compliment de la Llei de la Memòria Històrica, perquè Tortosa no es mereix esta imatge de la ciutat, una imatge que no fa altra cosa que malmetre la nostra projecció, tant interna com cap a l’exterior...

NO HO DIEM només des de la Comissió. El passat mes d’abril, el Síndic de Greuges en el decurs de la seua estada a Tortosa va tornar a interpel·lar l’Ajuntament de Tortosa, i en concret la nova alcaldessa Meritxell Roigé, tot demanant la retirada del monument. En estos dos anys, però, hem avançat. Quan encara no feia un any de la consulta, esta vegada sí, el ple del’Ajuntament de Tortosa, amb tots el vots favorables a excepeció del del PP, va acordar canviar el nom de la plaça Joaquín Bau, la qual mesos després va rebre el nom de plaça 1 d’Octubre.

TAMBÉ l’institut que portava el nom de Joaquin Bau (recordem, l’únic civil que va formar part del primer govern franquista en plena Guerra Civil) ha canviat de nom i el seu nou nom, Institut Dertosa, és ja una realitat que hem d’incorporar al nostre imaginari. La sentència del Jutjat número 2 de Tarragona, arran de la denúncia interposada per l’advocat Edurdo Ranz, que obliga l’Ajuntament de Tortosa a fer un catàleg dels vestigis franquistes que manté la ciutat, també és una bona notícia i una nova oportunitat. Confiem que el catàleg es faça amb rigor i que finalment la sentència siga favorable a la retirada del monument.

AL NOSTRE entendre, però, no caldria esperar cap altra sentència i més tenint en compte que darrerament, a més, la (in)Justícia ens té acostumades a sentències i mesures cautelars que realment es fan difícils d’entendre per bona part de la ciutadania... Al nostre entendre, amb el context social , polític i cultural del moment, Tortosa, una ciutat catalana, capital del Baix Ebre, i amb vocació també de liderar la futura i reivindicada vegueria de l’Ebre; Tortosa, la ciutat que ha guanyat la candidatura per ser la Capital de la Cultura Catalana l’any 2021, i també Tortosa, una ciutat que va tindre una participació de més del 51% al referèndum del passat 1 d’octubre, amb un resultat de més del 91% a favor de la independència i de la República Catalana, no es pot permetre, no ens podem permetre, mantindre ni un dia més el monument franquista del riu.

VOLDRÍEM PENSAR també que podem confiar en el nou president de la Generalitat, Quim Torra, el qual, el dia dels premis de La Nit de Santa Llúcia de 2016 a Tortosa, com a president d’Òmnium, va pronunciar-se per la retirada del monument. Lamentem que l’alcaldessa considere que el president ara té “altres malsdecaps” abans que el monument. A les portes d’implementar la República Catalana, considerem que hauria de ser una de les prioritats del nou Govern de la Generalitat.

21 DE JUNY DE 2018. Fa dos dies que Tortosa plora la mort de Manuel Pérez Bonfill, Fill Predilecte de la Ciutat, un dels grans de les lletres ebrenques. Des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa el recordarem sempre, també, com a ferm defensor de la cultura, les llibertats i la democràcia. Les seues sàvies paraules no cauran en l’oblit: “Si lo riu és vida, lo monument, és la mort” Gràcies, mestre!


Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


EN PORTADA


PUBLICITAT

AL MINUT
PUBLICITAT

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació