TERRA ALTA I MATARRANYA | 20/01/2015

Detecten un brot de sarna entre la població de cabra salvatge dels Ports


La Generalitat comença a atorgar les primeres autoritzacions per abatre els animals sospitosos de tenir la malaltia

Cinta Bonet // HORTA DE SANT JOAN
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Alarma a les Terres de l’Ebre per l’aparició d’un brot de sarna sarcòptica entre la població de cabra salvatge dels Ports. El passat mes de desembre es va trobar un animal mort per aquesta malaltia a la muntanya de Santa Bàrbara, a Horta de Sant Joan, i posteriorment es va abatre un segon animal sospitós, que finalment va donar positiu. L’epidèmia es troba localitzada en la zona situada entre els termes municipals d’Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Arnes i Gandesa on actualment hi hauria entre 10 i 12 casos sospitosos. Tots en àrees privades de caça. El director dels serveis territorials d’Agricultura, Pere Vidal, ha explicat que l’arribada de la sarna sarcòptica a les cabres dels Ports no és una qüestió que els hagi agafat per sorpresa ja que des que es van detectar els primers casos a les muntanyes de València eren conscients que tard o d’hora acabaria afectant al territori, tot i que desconeixen la via d’entrada. Vidal també ha reconegut que la situació és complexa perquè afecta a animals salvatges.

Agricultura ha activat un protocol d’actuació, en coordinació amb els propietaris de les àrees privades de caça, que preveu un sistema d’intervenció ràpida. Així, a partir d’aquest dimarts, s’autoritzarà als caçadors de les àrees privades de caça a abatre tot aquell animal sospitós de tenir la malaltia, treure-li la pell i portar-la a analitzar. Els Agents Rurals també podran actuar subsidiàriament en aquestes àrees.

El director dels serveis territorials d’Agricultura ha volgut deixar clar que no existeix perill d’extinció de la població de cabra salvatge als Ports, amb més de 5.000 exemplars. Ara bé, Vidal ha reconegut que la sarna difícilment es podrà eradicar. També ha remarcat que s’ha d’intentar evitar el contagi de porcs senglars o guineus.

Vidal ha volgut tranquil·litzar la població tot remarcant que ens trobem encara en una primera fase de contagi, que les explotacions ramaderes de cabra analitzades han donat totes negatiu i que allò que cal ara és actuar amb rapidesa per controlar la situació. El director dels serveis territorials d’Agricultura també ha explicat que el Departament portarà més cabres al reservori cinegètic que va crear fa cinc anys al Mas de Barberans, inclús no es descarta habilitar-ne un segon, per poder aïllar un bon nombre d’exemplars en cas que la malaltia s’estengui per tal de poder repoblar els Ports en un futur.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació