MONTSIÀ | 26/08/2014
Etiquetes de comentaris
Comença la salinada amb una previsió de collita de més de 95.000 tones
Cinta Bonet // SANT CARLES DE LA RÀPITAFerré defensa la legalitat del catàleg de llocs de treball d’Amposta
Carme Ruscalleda pregonarà la 12a Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre
Aquesta setmana ha començat una nova campanya de recollida de sal al Delta de l’Ebre. A les Salines de la Trinitat, concessió en propietat de l’empresa Infosa, ja està tot preparat per realitzar les tasques de recollida de sal, que s’allargaran durant un període aproximat de tres setmanes. Des d’Infosa assenyalen que la climatologia ha estat del tot positiva pels interessos de la collita, donat que s’espera que tot i les pèrdues que puguin ocasionar les pluges d’aquests darrers dies, la producció pugui superar les 95.000 tones de sal fins a situar-se molt prop de les 100.000 tones. Aquestes xifres són molt superiors a les registrades l’any passat, quant la collita fou de 74.000 tones, però encara una mica lluny de la collita excepcional de l’any 2012, en el que es van recollir 105.000 tones de sal.
Aquesta tardor, Infosa també posarà en marxa el nou sistema de rentat de sal, una planta que permetrà treure més rendiment a la producció actual, i a l’hora situar el producte als nivells que marca la normativa europea per a sal destinada al tractament d’aigües. El gerent d’Infosa, Joan Sucarrats, ha explicat que el projecte compta amb un pressupost de 670.000 euros i que els donarà la garantia de poder ampliar el seu mercat, ja que podran complir amb els requisits de qualitat dels nous estàndards europeus en matèria de sal utilitzada per al tractament d’aigües.
Aquestes normatives posen el llindar de puresa de la sal en un 99,4% i amb un percentatge de material soluble del 0’5%, nivells que amb el nou sistema, no només es podran arribar a complir, sinó fins i tot superar.
El major rendiment de les salines, en poder aprofitar una part del gruix de la sal que fins ara es quedava en els cristal·litzadors, també ha fet necessari que s’hi hagi de construir un nou magatzem de 1.400 metres quadrats.
El 70% de la producció de sal del Delta de l’Ebre s’exporta a l’estranger, bàsicament pel que fa a Europa, bàsicament a França, però també a d’altres com Alemanya, Bèlgica o Anglaterra, mentre que una part es destina als països nord africans i una altra, cada vegada més important, als Estats Units on anualment creix la demanda del producte, i on es comercialitzen unes 3.000 tones de sal envasades en 4 milions de salers. Això ha fet que en la darrera campanya, l’exportació als Estats Units hagi produït una facturació de 1’5 milions d’euros. A més, Infosa està començant a introduir en el mercat nord-americà, sacs de 25 quilos de sal per a la industria alimentària. El 20 per cent de la producció restant es consumeix a Catalunya, mentre que l’altre 10% es destina al mercat espanyol.
Ara bé, així com la climatologia ha afavorit una important collita de sal, tot el contrari succeeix amb la Flor de Sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta. La Flor de Sal és més pobre en contingut de clorur sòdic i té un percentatge més gran de magnesi, cosa que potencia el gust dels aliments. Aquest producte, produït i recollit de manera artesanal de gran valor gourmet, passarà d’una producció de 20.000 o 25.000 quilos depenent de l’any a uns 15.000 quilos aquest any.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT