CULTURA | 20/07/2017
Etiquetes de comentaris
Preparen un 3D per explicar el poblat de l’Assut de Tivenys
Gustau Moreno // TIVENYSEl grup d’investigació GRESEPIA de la URV està duent a terme la divuitena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys i propietat de la mateixa universitat. Enguany els treballs s’allargaran fins el proper 28 de juliol, però un dels codirectors de l’excavació, Ramon Ferré ha fet una primera valoració de la campanya, on hi ha un equip de 12 persones. Vuit són arqueòlegs de GRESEPIA, i la resta són estudiants d’Història i del màster d’Arqueologia de la URV. Enguany s’han centrat en la consolidació dels murs de la gran torre circular que hi ha al jaciment.
La torre, situada al punt més alt del turó, és una de les estructures més significatives del poblat. Data del segle VI abans de la nostra era, i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V abans de la nostra era, quan va quedar integrada a l’assentament. Els arqueòlegs creuen que era la residència del cabdill, i que va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II abans de la nostra era. Segons Ferré, les excavacions arqueològiques estan reescrivint la història sobre la cultura ibera a la vall de l’Ebre.
La campanya té un pressupost de 18.000 euros finançats a parts iguals per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys. Paral·lelament a les excavacions, també s’està treballant en la virtualització en 3D de l’estructura. A través d’una aplicació mòbil, els visitants podran veure com era el poblat de l’Assut quan estava habitat.
El jaciment ibèric de l’Assut va ser ocupat des de segle VII fins al segle I abans de la nostra era, i compta amb una complexa estructura defensiva en forma de cremallera. Ocupava una superfície de més de 4.000 metres quadrats, bona part de la qual encara queda per excavar.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT