CATALUNYA | 08/06/2017
Etiquetes de comentaris
Salut anuncia que enderrocarà l'hospital Joan XXIII i farà un nou complex a Tarragona
G.M. / ACN // TARRAGONAEls sindicats defensen la gestió pública i directa del Verge de la Cinta i un nou hospital a Tortosa
L’emblemàtic Joan XXIII de Tarragona desapareixerà del paisatge urbà de la ciutat. El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous els plans de futur de l’hospital, que preveuen la seua renovació gairebé de manera integral i l’enderroc dels edificis més antics. Només es conservarà una quarta part de l’actual centre hospitalari. El conseller Antoni Comín ha detallat que el futur complex sanitari, amb un sostre de 80.000 metres quadrats -20.000 més dels que té ara-, es desenvoluparà en tres fases. La primera consistirà en la construcció d’un nou edifici de 40.000 metres quadrats en uns terrenys adjacents que són propietat de la Generalitat, amb una inversió de 48,5 milions d'euros. Posteriorment, s’aniran enderrocant els edificis “obsolets” i els serveis que oferien s’aniran traslladant a edificis de nova creació fins a disposar d’un recinte completament “funcional” i “endreçat”.
El conseller ha explicat que el Govern construirà “un nou Hospital Joan XXIII” i que l’actual complex sanitari es renovarà pràcticament de manera integral. “Del què és l’actual hospital, només en quedarà allò que té un estàndard constructiu, tecnològic i assistencial de valor, que és on estem fent totes les noves inversions en aquest moment -l’edifici C-”, ha resumit.
Comín ha justificat la nova actuació pel fet que els dos edificis de la façana històrica, anomenats B1 i B2, es troben en una situació funcional i constructiva complexa. “Hi ha una obsolescència important d’aquests edificis, que al segle XXI no poden oferir garanties de qualitat per a un hospital terciari com és el Joan XXIII. Hi ha una raó de certa urgència en aquesta renovació”, ha assegurat.
Un projecte que es desenvoluparà en tres fases
El nou complex sanitari de l’Hospital Joan XXIII, previst en el Pla Estratègic Sanitari (2016-2020) de la Regió Sanitària de Tarragona, s’articularà en tres fases i té l’objectiu final de reforçar l’equipament tarragoní com “un centre de capçalera” associat a la recerca. Està previst que l’hospital del futur disposi d’un total de 80.000 metres quadrats de superfície, un 25% més que l’actual.
Aquest any ja s’obrirà un “ambiciós” concurs d’idees perquè els equips d’arquitectes aspirants plantegin la seva proposta integral sobre el conjunt de les tres fases constructives. Posteriorment, l’any 2018 es portarà a terme la redacció del projecte executiu i s’aplanarà el camí per començar a aixecar el primer sector projectat.
En la primera fase, entre els anys 2019 i 2021 es construirà un edifici de 40.000 metres quadrats a l’espai que actualment ocupa l’heliport i el pàrquing del personal. La inversió, ja reservada als comptes de la Generalitat, s’enfilarà als 48,5 milions. Inicialment, només se n’habilitaran 25.000 metres on s’hi traslladarà tota l’activitat que s’ofereix actualment als vells edificis, el B1 i el B2, que quedaran buits. Entre aquests, hi ha sis unitats d’hospitalització, amb 36 llits cadascuna.
En la segona fase, es procedirà a l’enderroc de l’emblemàtica façana, formada pel B1 i B2; es traslladaran el bloc quirúrgic i l’àrea de diagnòstic per la imatge -que ara es troben a l’edifici C- als 15.000 metres pendents d’ocupar del nou edifici; i finalment es construirà un nou immoble de 10.000 metres per a usos ambulatoris i de consultes, que fins ara estaven disperses per tot el recinte.
En la tercera fase, es preveuen construir dos nous blocs amb 10.000 metres quadrats més. El primer comportarà l’enderroc de l’antic edifici d’Infermeria i serà adjacent al nou espai de 40.000 metres quadrats. En segon lloc, l’altre estarà ubicat a l’espai alliberat a l’actual façana i es dedicarà a espai de docència i hospital universitari. Així mateix, en aquesta fase també s’enderrocarà l’actual edifici de consultes externes.
D’aquesta manera, el futur hospital disposarà d’una façana posterior, per la banda assistencial, i una altra per la banda urbana, amb els espais de recerca, que segons el conseller és “una bona manera de relacionar l’hospital amb la ciutat”. “Parlem d’una estructura molt funcional, molt endreçada i d’un hospital molt racional, en què no es barrejaran espais”, ha resumit Comín. El conseller ha afegit que, en definitiva, es tracta d’oferir als professionals l’espai i les tecnologies necessàries perquè puguin “desenvolupar el seu talent”.
Per la seva banda, el gerent territorial de l’ICS, Rafael Gràcia, ha assenyalat que el nou hospital no preveu un increment de llits perquè s’aposta per les alternatives a l’hospitalització. En aquest sentit, ha defensat que la tendència es dirigeix a resoldre les patologies als domicilis o en l’àrea ambulatòria i sociosanitària, així com potenciar l’hospital de dia per reduir l’estada mitjana dels pacients.
D’altra banda, el conseller ha posat en valor que l’hospital creixerà cap a terrenys que van ser cedits per l’Ajuntament al Servei Català de la Salut. “Això ens permet, pràcticament per primera vegada, construir un hospital de l’ICS en terrenys de la Generalitat”, ha celebrat Comín. Actualment, ha recordat, els principals centres del país estan construïts en terrenys de la Tresoreria General de la Seguretat Social, per la qual cosa “fa dècades” que en demanem la transferència a la Generalitat.
Nova UCI pediàtrica a l’octubre
L’edifici C, amb 20.000 metres quadrats de superfície, és l’únic que quedarà dempeus de l’actual hospital i és el que acull les inversions més recents, com ara la segona fase de les Urgències i la reforma de la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), amb una inversió de 2,5 i 2,8 milions d’euros, respectivament.
A l’octubre s’hi afegirà l’esperada UCI pediàtrica, que disposarà de sis box. Les obres ja estan enllestides i s’està pendent de l’equipament. En conjunt, la inversió serà d’1,47 milions d’euros per recuperar aquest servei que l’hospital va perdre l’any 2001. “Disposarem d’un espai al nivell de les millors UCI pediàtriques de Catalunya en aparells i en utilitat assistencial”, ha assenyalat Comín, qui ha posat en valor que amb la nova UCI es tancarà “un capítol incòmode” de l’hospital.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT