CULTURA | 26/04/2017
Etiquetes de comentaris
Ramon Miravall: ‘Sobre la Guerra Civil a Tortosa encara no s’ha dit tot’
Gustau Moreno // TORTOSA‘Tortosa, 1936-1939” és el títol del darrer llibre de Ramon Miravall, un dels més venuts a la capital del Baix Ebre durant la darrera diada de Sant Jordi. El llibre recull 54 articles publicats inicialment a la revista L’Estel, que ara també ha editat l’obra. Miravall combina la seua metodologia històrica amb la feina periodística, posant els fets de la Guerra Civil a Tortosa en el context nacional i internacional, però sense renunciar a explicar la vida quotidiana de la població durant els tres anys de conflicte. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Miravall ha detallat que el llibre s’ha fet també a partir dels comentaris i aportacions de la gent que havia llegit els articles. A més, ha explicat que una de les principals aportacions del llibre és la investigació històrica sobre la batalla aèria i les dades sobre els bombardejos de la ciutat.
Miravall també ha explicat que una de les principals aportacions del llibre és la investigació històrica sobre la batalla aèria i les dades sobre els bombardejos de la ciutat. L’historiador ha recordat que a la Guerra Civil es van provar les armes que després Hitler utilitzaria durant la Segona Guerra Mundial. De fet, coincidint amb el vuitantè aniversari del bombardeig de Gernika, Miravall ha assenyalat que també Tortosa va ser anomenada la Guernika catalana, i la “ciutat màrtir de Catalunya”.
D'altra banda, Miravall ha tornat a reivindicar la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre. De fet, ha recordat que ell mateix va ser un dels primers en oposar-se a la seua construcció, entre el 1964 i el 1966. A més, ha assenyalat que, després del seu pas per l'exèrcit i d'haver-se especialitzar en el tema d'explosius, fins i tot van arribar a proposar-li volar el monument, cosa que ell va descartar. En qualsevol cas, i ja com a delegat de Cultura a Tortosa, des de la comissió de Patrimoni va proposar desmuntar el polèmic monument i ubicar-lo en un altre emplaçament, fora del riu, però no se'n va sortir. Quant al canvi de nom de la plaça Joaquín Bau, tot i que ha dit que desconeixia que s'hagués aprovat per part de l'Ajuntament, Miravell ha conclòs que no li sembla just.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER
PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER

EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT