CULTURA | 21/03/2017

Presenten els II Premis Literaris Ciutat de Benicarló


Redacció // BENICARLÓ
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Després d'una primera edició en la qual els Premis Literaris Ciutat de Benicarló van aconseguir situar-se com a referent en l'univers dels premis literaris tant a nivell de territori com a nivell estatal, avui dimarts el saló de plens de l'Ajuntament de Benicarló ha acollit la presentació de la segona edició d'aquesta aposta per la literatura d'excel·lència en diferents categories que pretenen confirmar la ciutat de Benicarló com a capital cultural.

L'alcaldessa de la ciutat, Xaro Miralles, juntament amb l'edil de Cultura, Josep Barberà i l'editor científic d’Onada edicions, el catedràtic Miquel Àngel Pradilla, han avançat algunes de les novetats que tindran lloc en aquesta edició, que es presenten tan creatives i innovadores com l'aposta que les emmarca, “comença a caminar aquest premi cultural tan important per a la nostra ciutat”, ha remarcat l’alcaldessa de Benicarló.

Augmenta i s’equipara la dotació del premi a l’Àlbum infantil Il·lustrat
La confluència de l'Ajuntament de Benicarló, d’Onada edicons i la participació indispensable d’IFF, Ashland Chemical i Caixa Benicarló han fet possible que la dotació de tots les modalitats que engloben els premis s'eleve a 5 000 euros, com ha apuntat Miralles. En aquest sentit, cal destacar que aquest any també s'augmentarà la dotació del premi econòmic destinat a l'Àlbum Infantil Il·lustrat, equiparant-ho així amb el premi econòmic amb el qual es dota a la resta de guardons literaris.

Aquesta és una de les novetats, com han anunciat aquest matí des del saló de plens. Una altra de les innovacions d'aquesta edició serà el canvi de dates i d'emplaçament per al lliurament de premis, que es desplacen al mes de setembre. Com ha recordat lel regidor de Cultura, “la cultura també és economia”. Es pretén, per tant, que els premis se situen en unes dades del calendari dins d’un dels punts àlgids a nivell turístic de la ciutat, “intentarem que els premis entren a formar part del turisme cultural que visita Benicarló”, ha avançat el regidor. Barberà ha recordat que en la passada edició, a més, el premi en la categoria Literatura Gastronòmica va quedar desert. En aquest sentit, el regidor ha afirmat que es feia necessari assumir aquesta part de responsabilitat perquè potser no s'havia explicat exactament en què consistia aquesta modalitat. En aquesta edició inclou l’epígraf “carxofa de Benicarló”. “Estem parlant de gastronomia de km. 0, de territori i de posar en valor la gastronomia del nostre territori”, ha exposat.

El termini per al lliurament d'originals conclourà a meitat del mes de juny i, com ha indicat Barberà, les bases ja estan penjades a la web de l'Ajuntament per a que puguen consultar-les totes aquelles persones interessades.

La Diputació de Castelló també recolza els Premis Literaris
D'altra banda, el regidor de Cultura ha informat que aquest any la Diputació també se suma al suport a aquests premis, “l'any passat era potser massa aviat per tal que es bolcaren en els Premis, però he tingut una reunió amb el diputat Vicent Sales i la Diputació també estarà present patrocinant una part dels premis, juntament amb la resta d'entitats i empreses”.

A més dels patrocinadors del premi, existeixen altres entitats que conformen una xarxa entorn al certamen quant a difusió i presència culturals. Barberà ha assenyalat a col·lectius i entitats de tant de pes com l’Acadèmica Valenciana de la Llengua (AVL), l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, la Universitat Jaume I (UJI), o l’Insitut Ramón Llull. Entitats que col·laboren, sinó econòmicament, si facilitant una xarxa de espais culturals i de persones de prestigi que se situen en a l'òrbita dels premis. “Menció a Onada edicions, que ja són de casa, sense ells aquest premi no seria el que és ni el nom de Premis Ciutat de Benicarló no estaria rodant per tot el nostre territori”, ha precisat Barberà.

Per la seua banda, Pradilla ha incidit en el fet del “gratificant que resultava per Onada formar part del grup d'entitats que està contribuint des de cadascun dels seus àmbits a aconseguir que aquesta aposta municipal de molta envergadura i amb voluntat d'excel·lència arribi a bon port”. “Quan parlem de projectes d'envergadura com aquest sempre existeixen tres anys clau, el primer és el que es dedica a la presentació, a la posada de llarg de la proposta, després arriba l'any de la continuïtat i posteriorment l'any de la consolidació”. Estaríem, per tant, en un moment clau, com ha incidit Pradilla, el qual ha assenyalat la forta aposta benicarlanda per uns premis ambiciosos i de projecció a nivell cultural. “La voluntat de projectar-nos pansa per la qualitat i s'estan incorporant tots els elements no solament perquè la qualitat es mantingui sio perquè s'incremente”.

Projecció de Benicarló basada en el criteri i el rigor dels premis
El catedràtic i director científic d’Onada ha destacat que després del lliurament de premis s'inicia una fase tan significativa com l'anterior, “que els llibres arribin a la societat i que la població benicarlanda tingui una projecció externa com mereix”. Un aspecte que s'aconsegueix contemplant els llibres guardonats com a “unitats viatgeres” que difonen el nom de Benicarló al voltant de l'estat. Com a exemple, “La maleta de l'avi”, que es basa en un tema central tant colpidor com l'Alzheimer, l'àlbum il·lustrat guanyador de la passada edició, al qual s’ha dispensat un gran acolliment en tot l’estat i que està convertir-se, fins i tot, en element d'inspiració per a una obra de teatre , “està esdevenint un llibre de debat al voltant de tot l'estat”. “Juntament amb aquest llibre sempre anirà acompanyada la imatge de Benicarló”.

Respecte al premi de Literatura Memorialística 2016, “L’unica passió noble”, de Joan Garí, ha quedat integrada plenament en el Any Fuster i “ha obtingut unes crítiques magnífiques”. Finalment, “Sobre l'alquímia de la vida”, un altre dels llibres guanyadors de l'anterior edició, també realitza una gran incursió en un tema de plena vigència respecte a la recerca genètica i tot allò que l'embolica. “El nom de Benicarló acompanya aquests tres temes de rellevància premiats, i això té una tornada en projecció a curt, mitjà i llarg termini”, ha remarcat Pradilla, el qual ha emfatitzat el criteri i el rigor sobre el qual sustenten els premis en les seves diferents categories.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació