CATALUNYA | 18/01/2017
Etiquetes de comentaris
Puigdemont: “El 2017 acaba un procés i comença una era”
Irene López // BARCELONAEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha pronunciat aquest dilluns la conferència “L’any 2017, un any clau per al futur de Catalunya” al Teatre Romea. L’acte, organitzat per la Fundació Romea, tenia com a objectiu presentar de primera mà les reflexions, les cabòries i les alegries del procés que viu el país, a través d’una xerrada distesa amb el mateix president Puigdemont.
Puigdemont ha iniciat la conferència tot recordant que ens trobem a la vigília de la conferència de presidents autonòmics, a la qual ha tornat ha reiterar que no hi anirà, ja que “feia més de quatre anys que no es convocava, malgrat haver motius de sobres per fer-ho”. Puigdemont ha fet referència als acords de garantir un millor finançament dels serveis socials i públics, tot preguntant: “Algú pot dir què s’ha assegurat? Exactament el contrari, allò no s’ha complert i s’ha actuat en la direcció contrària”. En aquest sentit també ha volgut recuperar unes paraules del president de l’Estat espanyol, Mariano Rajoy, tot dient que “què se n’ha fet d’allò que el President Rajoy va dir al seu discurs d’investidura sobre quin era el repte més greu d’Espanya? En què quedem? Si és tan greu, com és que no mereix ni tan sols un sol punt de l’ordre del dia de la conferència de presidents?”. També ha recordat que el darrer president que va anar a una conferència de presidents va ser el President Mas, quan de 135 diputats del Parlament només n’hi havia 14 d’independentistes, mentre que actualment n’hi ha 72. “Ens trobem en una absència absoluta de reconeixement. S’ha acabat el cafè per a tothom i per a ells va el pollastre, ara que s’ha posat de moda parlar d’ous i truites”, ha reblat.
El sentiment de nació catalana ha pres protagonisme en el col·loqui, quan el cap de l’Executiu ha dit que “la defensa de la identitat catalana és una constant històrica que s’ha anat construint des de la sentència de l’Estatut català fins ara mateix” i que “Catalunya porta molts anys defensant els interessos nacionals i la persistència al llarg de la seva història és el que l’acredita a ser nació”.
“A mi, el poder pel simple fet de ser poder, no m’ha interessat mai”, així de contundent s’ha mostrat a l’hora de fer entendre a la ciutadania que “només m’interessa el poder que busca el camí per una capacitat transformadora. Aquest és el sentit que li he donat sempre a la dedicació política”. Ha afegit que “vaig acceptar la proposta de Mas i vaig armar-me de valor i, fins i tot, em va tocar dissimular... perquè érem en una discussió sobre la transformació que el país demana de manera rotunda i que s’ha guanyat a pols”.
“Ara us podria presentar un balanç de govern convencional però us ho estalviaré perquè no hem vingut a fer una legislatura convencional”, ha puntualitzat el President Puigdemont just abans de fer referència a algunes de les tasques més destacades que s’han assolit en aquest primer any de mandat. Així doncs, Puigdemont ha dit que “el dia de la presa de possessió vam dir que hi hauria dues agendes: la nacional i la social, i això ho hem complert perquè es donen sentit mútuament i no hem baixat la guàrdia en cap de les dues”.
Però, quins són els compromisos i els valors d’aquest govern? Governar per a tothom i tenir sempre un bon mot per tots els ciutadans són, per a Puigdemont, dos dels compromisos claus que cal tenir sempre presents. A més, ha destacat que “també ens cal coratge, que es caracteritza pel fet que la gent que l’exhibeix, el darrer que han de ser, és temeraris” i que “som insubornables en la nostra gestió diària i en el compromís infal·lible que tenim amb els ciutadans”.
I tornant per uns instants a la polèmica successòria del líder del PDeCAT, ha expressat que “jo no plego, no em retiro ni abandono, simplement és moment que ho agafi un altre. Ara no és moment de fer especulació sobre si serà un o ho serà un altre... Ara és el moment de transmetre a la ciutadania que pot confiar amb el seu govern i el moment d’abandonar l’orgull i d’agafar la bandera de la responsabilitat per tal de treballar a fons i fins al final”.
No obstant, l’eix central de la conferència ha versat a l’entorn d’una qüestió de futur, d’allò que passarà aquest 2017.
“El 2017 és el moment en què s’acaba la legislatura i culminarem amb el trànsit que va des de la post – autonomia a la pre – independència”, ha anunciat Puigdemont, just abans de sentenciar que “tots estem fent una declaració individual d’independència”.
I per parlar del referèndum, primerament ha parlat del 9-N, tot dient que “va ser una manifestació festiva, democràtica, pacífica i exemplar, un dels moments més honorables del nostre país i del qual ens podem sentir dignes i orgullosos per l’actitud, el civisme i l’organització exemplar de la gent, orgullosos d’haver sabut demostrar quina és la catalana manera de fer un país independent”.
Pel que fa als judicis pel cas del 9-N, ha manifestat que “és una indignació que l’expresident Mas, l’exvicepresidenta Ortega i els ex – consellers Homs i Rigau, hagin de ser jutjats per engrandir la bandera de la democràcia” i que “ens trobem amb una distància preocupant entre la noció democràtica convencional i el que està acreditant l’Estat espanyol i els seus dirigents”.
El cap de l’Executiu ha volgut detallar a la ciutadania quin és el pla de Govern previst de cara a aquest 2017, l’any del referèndum.
“Aquest és l’any que culminarem el camí i garantirem als ciutadans el poder de decidir què volen ser i què volen fer”, ha afirmat tot recordant que “la decisió del poble català és la que el Govern s’ha de comprometre a implantar”.
I referint-se a com serà aquest referèndum, ha afirmat amb contundència que “el referèndum serà vàlid aquí i arreu del món, especialment, a la UE. El referèndum serà vàlid perquè són els ciutadans els qui l’acreditin i se’l facin seu. Si emetem un missatge clar, el missatge serà vinculant i el referèndum vàlid, i això ho farem aquest any. A l’Estat espanyol no els posarem fàcil que diguin que no, ells també tenen el deure de ser fidels al compromís democràtic i no n’hi haurà prou amb un monosíl·lab”, ha sentenciat.
Entre d’altres tasques de l’acció de Govern, ha parlat dels pressupostos i ha anunciat que “culminarem els treballs perquè és quelcom necessari i indispensable per a la gent”. Sobre les estructures d’estat, ha dit que “els consellers Romeva i Junqueras hi treballen silents però eficaços” i ha parlat de la Llei de Transitorietat, “una llei que necessitem per tenir un bon funcionament i per enviar un missatge al món”.
Puigdemont, ha explicat a la ciutadania amb sinceritat que “nosaltres no hem estat mai fabricants d’estats ni tenim avantpassats en la nostra història. No hi ha tampoc cap manual d’instruccions, però farem un esforç ingent amb seguretat jurídica inapel·lable”, tot defensat amb fermesa que “ja sabem que ens trobarem al davant d’un estat molt poderós amb uns aliats molt poderosos, però nosaltres tenim una eina que molts estats no podran tenir, el compromís de la societat. Aquest és un procés transversal que neix des de baix, d’allí on neixen les coses més sòlides”.
Però, què se n’espera del 2017? Segons Puigdemont, la d’ara “és una etapa irrepetible per recordar que aquest és un compromís que ens depassa feliçment”. En canvi, “el 2017 és l’any pel qual ens hem estat preparant i en el qual s’ha volgut sumar en la construcció del país comú, perquè aquest serà de tots”. El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat amb vehemència que “el 2017 no serà un any que va entre el 2016 i el 2018, serà... l’Any! I de segur que als nostres néts els haurem de recordar què fèiem nosaltres al 2017, perquè no serà un any corrent. Serà l’any en què acaba un procés i comença una era. El procés és quelcom identificable amb una part de les generacions, però una era, no. El que enceta el procés és una nova era en la història de Catalunya, l’era d’una Catalunya rotundament lliure, més pròspera, més justa, més democràtica i més solidària amb el món, compromesa i posada al servei de l’ideal de la millora del món”. Un ideal del qual ja en feia referència Ramon Llull en les seves obres i que, sota el punt de vista del President, “defineix una actitud pròpia i natural que Catalunya ja ha expressat en públic, perquè quan Catalunya es dirigeix al món, sempre té una mirada cap a enfora, ja sigui per vocació o per necessitat”.
Finalment, ha conclòs la conferència llençant un missatge al poble català en dir que “tenim un propòsit ambiciós, entusiasmant i engrescador que depèn de tots nosaltres. I si nosaltres volem, podem aconseguir un dels propòsits més bells per a la gent que vulgui viure al nostre país”.
L’acte, que ha estat presentat pel director de la Fundació Romea, Carles Canut, també ha comptat amb la presència dels consellers de Cultura, Santi Vila, d’Interior, Jordi Jané, de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, de Salut, Toni Comín, i de Justícia, Carles Mundó. A més del portaveu del PDeCAT al Parlament, Jordi Turull, la secretària general del PDeCAT, Marta Pascal, i el vicesecretari, David Bonvehí, el portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, l’exconsellera, Irene Rigau, el secretari general de Presidència, Quim Nin, o els actors Francesc Orella i Lloll Bertran, entre d’altres personalitats del món de la cultura i autoritats.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT