CATALUNYA | 08/09/2016
Etiquetes de comentaris
El Govern impulsa un pla per identificar les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme
ACN // BARCELONAEl Govern de la Generalitat ha signat aquest dimecres un programa d'identificació genètica de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. "És un pas endavant per resoldre el dèficit democràtic", ha assenyalat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, qui ha afegit que és quelcom que "demanava el país i la dignitat". El pla, "agosarat i de llarg recorregut", consistirà en fer una base de dades dels perfils genètics dels familiars de les víctimes, una altra amb els de les pròpies víctimes a partir de restes humanes i, finalment, fer un encreuament exhaustiu dels resultats per intentar establir les relacions de parentiu.
"Hi ha dies que un se sent especialment orgullós i que recordarà tota la vida", ha afirmat el conseller de Salut, Toni Comín. "I avui és un d'ells", ha afegit, congratulat d'atendre al "deure amb les víctimes de la Guerra Civil". En la mateixa línia, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha apuntat que "recuperar la memòria" és una manera "digna" de tancar una pàgina "negra" de la història.
Els departaments que encapçalen Romeva, Comín i Mundó han tirat endavant conjuntament aquest programa que ha de servir perquè tots els familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista tinguin la possibilitat de trobar les restes humanes de les víctimes. La Generalitat enviarà una carta a les més de 4.700 persones que integren el cens de familiars de persones desaparegudes –qui no ho estigui s'hi pot inscriure- informant del procediment que es posarà en marxa.
Per una banda, els afectats que vulguin participar de la iniciativa se sotmetran a unes proves d'extracció genètiques per via bucal en centres determinats i se'n farà una base de dades. Per fixar l'ordre de les citacions, ponderaran dos criteris: la data de les sol·licituds i l'edat dels sol·licitants. Paral·lelament, es configurarà una altra base de dades amb restes òssies exhumades que es troben en fosses, trobades en superfície o dipositades al Memorial de les Camposines ubicat a La Fatarella. Un cop processada la informació i les bases de dades estiguin completes, es farà l'encreuament de les mostres. En cas positiu, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament (DGRRII), encarregada de gestionar el cens de persones desaparegudes, contactarà i acompanyarà els familiars en els tràmits posteriors per a rebre i enterrar les restes dels familiars.
Al capdavant de la part científico-tècnica del projecte hi ha l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, que s'encarregarà de recollir les mostres biològiques dels familiars, fer el banc d'ADN i realitzar l'encreuament amb les mostres òssies.
Un pas "pioner"
Romeva ha volgut posar èmfasi que aquesta iniciativa és pionera a tot l'estat espanyol, per bé que ha reconegut que arriba tard. "Fa molt de temps que l'haguéssim hagut de fer però sabem que és un pas ineludible", ha expressat. El conseller ha subratllat que el Govern posa fil a l'agulla en aquesta qüestió, a diferència de l'estat espanyol, a qui ha acusat de posar "incomprensibles entrebancs" en la recuperació de la memòria històrica i de promoure la "tirania del silenci". "S'ha promogut la confusió interessada entre reconciliació i oblit", que ha provocat "tergiversacions històriques preocupants edificades sobre el menyspreu de la memòria col·lectiva", ha lamentat. "Especialment, sobre la dels vençuts", ha conclòs.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT