TORTOSA | 02/08/2016

Tortosa localitza la muralla romana del segle VI al solar de davant de la catedral


També una plaça del segle I, associada a edificis monumentals i possiblement oberta la riu

Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Les excavacions arqueològiques al solar de davant de la catedral han servit per localitzar un tram de 40 metres de muralla de segle VI, la troballa més important de l’antiga ciutat romana que s’ha fet mai a Tortosa. Així ho ha confirmat aquest dimarts el director de l’excavació, l’arqueòleg Jordi Diloli, durant una visita als treballs amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel. El tram de muralla té en alguns punts una alçada de fins tres metres, i travessa de sud a nord el sector que ocupaven les cases de l’antiga façana fluvial, enderrocades ara fa un any. El mur, que servia per defensar la ciutat pel costat del riu, està construït amb la tècnica d’’opus africanum’, que combina carreus grans amb pedres més menudes. Diloli ha afirmat que la troballa és “espectacular”.

L’arqueòleg ha detallat que la muralla està molt ben conservada, i que dóna una idea molt clara de la importància de la Dertosa romana durant els segles V i VI. Però aquesta no ha estat la única troballa d’època romana, ja que els arqueòlegs de l’empresa IBER -vinculada a la URV- també han localitzat un espai obert amb un paviment d’’opus caementicium’, el formigó de l’època. Aquesta plaça ha estat datada en el segle I, i estaria associada al sector monumental de la primera ciutat romana. Diloli ha relacionat aquest sector amb les troballes romanes de l’edifici adjacent de l’Hospitalitat de Lourdes. També ha apuntat que ara caldrà veure si en aquesta època alt-imperial també hi havia una muralla, o si els edificis i la mateixa plaça estaven oberts a l’Ebre.

Quant a materials, els arqueòlegs han trobat monedes romanes del segle I i restes de materials ceràmics. La intervenció arqueològica també ha permès recuperar els aprofitaments de la muralla que van fer-se durant l’època islàmica i posteriorment, durant els segles XIV i XV. De fet, hi ha paraments medievals entre els que destaquen diversos recintes tancats, possiblement lligats a accessos del riu i magatzems. Diloli ha avançat quin tipus de feina hauran de fer els arqueòlegs a partir d’ara.

Precisament, l’alcalde ha confirmat que la importància de les troballes condicionarà el projecte de la futura plaça de la catedral. Bel ha assenyalat que caldrà adaptar la urbanització de la plaça a les restes, segons el que establirà un grup de treball en què també hi participarà el Departament de Cultura. Així, Bel ha apuntat que caldrà posar en valor la muralla del segle VI. / Foto IRENE LÓPEZ.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació