PORTADA | 14/06/2016

Europa demana a Espanya un estudi independent sobre el cabal ecològic de l'Ebre


G.M. / ACN // BRUSSEL·LES
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El Parlament Europeu exigeix a Espanya que canviï “completament el model de gestió dels recursos hídrics”. L’informe de la missió del comitè de Peticions que va visitar el Delta de l’Ebre i el Tajo entre el 8 i el 10 de febrer assenyala que cal “donar prioritat als requisits mediambientals davant dels socioeconòmics”. El text, que es presentarà al comitè el 21 de juny i es votarà definitivament, amb possibles esmenes, el 13 de juliol, reclama a la Comissió Europea que “supervisi de prop com s’aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca a Espanya”, en “especial” els de l’Ebre i el Tajo aprovats el gener.

La primera recomanació de l’informe de la delegació d’eurodiputats, que va encapçalar el conservador eslovac Pál Csáky, i que no estava inclosa en el primer esborrany “considera que ha de canviar-se completament el model de gestió dels recursos hídrics a Espanya, condicionant la possible distribució d’ús al compliment dels requisits mediambientals de la Directiva marc de l’aigua i dels plans hidrològics de conca, i donant prioritat als requisits mediambientals davant dels socioeconòmics”.

Els eurodiputats segueixen demanant a la Comissió Europea que “supervisi de prop la forma en què s’aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics de conca a Espanya i, en especial, als plans hidrològics de conca del segon cicle de l’Ebre i el Tajo presentats pel govern espanyol el gener del 2016”. L’informe del comitè de Peticions de l’Eurocambra també demana que la CE tingui en compte la situació de l’Ebre en “el proper informe sobre l’aplicació de la Directiva marc de l’aigua” que ha de publicar el 2017.

Segons els eurodiputats que van visitar l’Ebre cal que el govern espanyol mantingui obert el “diàleg” amb la societat civil i les ONGs “tenint en compte de veritat les al·legacions que poden sorgir en el procés”. Els parlamentaris també indiquen que cal “coherència en cada una de les avaluacions d’impacte mediambiental a les diferents part del riu i l’avaluació ambiental estratègica dels plans hidrològics de conca per a cada riu”.

UN ESTUDI 'INDEPENDENT'

En aquest sentit, el comitè de Peticions reclama un “estudi actualitzat, independent i exhaustiu de les necessitats de les zones protegides pel que fa a la qualitat de l’aigua i els cabals ecològics” i que tingui en compte “els objectius mediambientals establerts a la Directiva marc sobre l’aigua i els requisits de les directives sobre hàbitats i aus silvestres”. “L’estudi oferirà dades per a la revisió del proper cicle de plans hidrològics de conca i ajudarà a establir els cabals ecològics necessaris al Delta de l’Ebre i al curs mitjà del Tajo”.

Els parlamentaris volen que aquest estudi es subvencioni “amb fons europeus” i compti “amb la participació de totes les parts interessades pertinents, inclosos els representants de les autoritats regionals, els peticionaris i les autoritats de la societat civil”.

L’informe, que ara està obert a esmenes, també “suggereix a les autoritats espanyoles que contemplin altres possibilitats, en consonància amb les recomanacions de la Comissió Europea” per “aconseguir els objectius mediambientals i satisfer les demandes d’aigua existents” i mantenir “un règim de cabals d’inundació apropiat”. Pel cas del Tajo, l’informe recomana directament “revisar els cabals ecològics proposats en el pla hidrològic”.

El text de la missió que va visitar l’Ebre es presentarà al comitè de Peticions de l’Eurocambra el proper dimarts 21 de juny, i fins el dia 22 estarà obert a esmenes. El document definitiu s’aprovarà el 13 de juliol.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació