PORTADA | 15/04/2016
Etiquetes de comentaris
La plaga del morrut de les palmeres continua avançant també a la Ribera d’Ebre
Cinta Bonet // SANT CARLES DE LA RÀPITADes que l’any 2012 es van detectar les primers palmeres afectades per la plaga del morrut a les Terres de l’Ebre, aquesta s’ha anat estenent, especialment al Baix Ebre i el Montsià, però aquests darrers anys també s’han vist afectats alguns municipis de la Ribera d’Ebre com Garcia o Rasquera. Amb tot, la tècnica de l’àrea de Sanitat Vegetal a Terres de l’Ebre del departament d’Agricultura, Tula Llorach, assegura que la plaga està més estesa als municipis costaners perquè hi ha més població, en part, per la gran quantitat de segones residències que als seus jardins tenen palmeres datileres o canàries, les més buscades per aquest escarabat.
L’àrea de Sanitat Vegetal del departament d’Agricultura assessora als ajuntaments sobre les mesures que cal tirar endavant per lluita contra la plaga. Un dels municipis on la plaga està més controlada és Sant Carles de la Ràpita. L’àrea de Parcs i Jardins ha enllestit fa pocs dies el primer dels cinc tractaments que es realitzen al llarg de l’any, de març a desembre, per eradicar el morrut de les palmeres. El cap de Parc i Jardins de la Ràpita, Francesc Betalú, ha explicat que el tractament consisteix en inundar l’ull de la palmera amb dos insecticides que es van alternant, sempre a través d’una llança. I és que el principal problema per realitzar els tractaments és l’alçada de les palmeres.
Betalú ha explicat que des que es va detectar la plaga del morrut a la Ràpita al novembre de 2012, s’ha realitzat un control exhaustiu i que la situació de les 500 palmeres del municipi és bona. Cada any s’utilitza un volum total de 37.000 litres d’insecticida, 15 litres per palmera. En aquest sentit, Betalú ha remarcat que el més important per lluitar contra la plaga és la prevenció.
Per Betalú un dels grans perills de la plaga és que aquesta s’estengui i acabi afectant al margalló. Un extrem que des de Sanitat Vegetal no es descarta però remarquen que el morrut prefereix altres tipus de palmàcies.
En qualsevol cas, segons Betalú és molt complicat que la plaga del morrut es pugui arribar a eradicar al territori.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT