PORTADA | 08/02/2016

La PDE adverteix els eurodiputats del perill del Pla Hidrològic per al Delta


El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, considera que els informes seran 'determinants' per reclamar la revisió deel pla o per obrir un procés d'infracció contra l'Estat espanyol

Cinta Bonet // SANT JAUME D'ENVEJA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


L’endemà de la gran manifestació a Amposta, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va traslladar a la delegació d'europarlamentaris els perills mediambientals de la regressió que pateix el delta de l'Ebre i el risc en què estan les nombroses ajudes europees per preservar els seus ecosistemes amb el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre (PHE). En una visita exprés, la delegació d’europarlamentaris va visitar la zona de Migjorn i va escoltar la veu del territori abans de parlar aquets dimarts amb el govern espanyol. Com ha explicat el president de la comitiva, Pál Csáky, europarlamentari popular eslovac, en un mes es farà l'informe de recomanacions per a la Comissió Europea (CE) però va recordar que la responsabilitat primera és de l'Estat espanyol.

Els europarlamentaris van fer un recorregut exprés per l'Encanyissada per finalitzar la visita a la Barraca de la Casa de Fusta de l'Encanyissada on van escoltar ecologistes i científics. Des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Susanna Abella, va argumentar que la Comissió Europea ha de complir les seves pròpies normatives i que, si això suposa sancions del govern espanyol, serà per l’incompliment d’aquestes lleis.

L'eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, també va visitar el territori amb la comitiva. Urtasun va denunciar que el pla de conca de l'Ebre pot vulnerar tres directives europees i confia que les informacions que s'han aportat en la visita “confirmaran la sospita”.

En la mateixa sintonia, l'eurodiputat socialista, Javi López, va recordar que la normativa marc de l'aigua reclamava procediments participatius i diàleg entre les diferents administracions que no s'han donat en el cas del riu Ebre.

En canvi, la parlamentària popular a Europa, Rosa Estaràs, va defensar que la revisió del PHE, amb el 84% del consens del Consell Nacional de l'Aigua, millora “fonamentalment” el primer pla de conca de l'Ebre i també “el cabal del riu i la sostenibilitat", i que "s'ha fet amb una participació pública escrupolosa i pulcra”. Segons Estaràs no s'ha incomplert cap normativa europea.

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va defensar que aquests informes seran “determinants” per reclamar la revisió del pla de conca de l'Ebre o obrir, en darrera instància, un procés infractor contra el govern espanyol.

En la visita també van poder escoltar els Regants de l'Esquerra de l'Ebre, els únics regants que s'han oposat al pla de conca del riu. El seu president, Vicent dels Horts, va tornar a denunciar “l'explotació d'un riu sobreexplotat i uns regadius a la zona alta del riu que limitarà l'aigua que arriba al tram final”. Horts va insistir que falten sediments.

També els mariscadors van recordar que una desembocadura de l'Ebre sense sediments limita l'aliment dels marisc i els peixos amb què es treballa a les badies. Estan en risc els 5,5 milions de quilos de musclo, les 150 tones d'ostra i les 16 tones de cloïssa que s'han produït per primer cop aquest any de cultiu.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació