AMPOSTA | 07/02/2016

Unes 50.000 persones clamen per l'Ebre a Amposta


La PDE demana fermesa a les institucions catalanes per aturar el pla del govern espanyol a Europa

G.M. / C.B. / ACN // AMPOSTA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Amposta ha viscut aquest diumenge la manifestació més massiva de les Terres de l’Ebre contra la política hidrològica del govern espanyol. Segons ha confirmat l’Ajuntament, unes 50.000 persones han inundat els carrers de la capital del Montsià per mostrar el seu rebuig al pla hidrològic de la Conca de l’Ebre. La convocatòria de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha atret una riuada de ciutadans del territori però nombrosos manifestants provinents d’arreu de Catalunya -convocats també per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i entitats socials i ecologistes- o de l’Aragó. El moviment social contra el transvasament ha demanat a la Comissió Europea la retirada de la llei aprovada pel govern espanyol del PP en funcions. En aquesta línia, la PDE ha reclamat també al Govern i les institucions catalanes que es mantinguin fermes en el suport a aquesta lluita.

En la manifestació també hi va participar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, o el vicepresident del govern, Oriol Junqueras. L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural també es van sumar a la manifestació i van fer una crida a la mobilització. Els seus presidents, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, van mostrar el seu suport a la lluita de la PDE. També va ser massiva la presència d’alcaldes, presidents dels consells comarcals de les Terres de l’Ebre i altres càrrec polítics. a la manifestació d’aquest 7 de febrer.

VALORACIONS POLÍTIQUES

Per la seua banda, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha assegurat que el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre (PHE) és una nova mostra dels "atacs directes" del govern espanyol contra "tot allò que estimem i pot generar riquesa econòmica i social". "El que fa l'estat espanyol respecte les Terres de l'Ebre i Catalunya no s'atreveix a fer-ho amb els rius que aboquen a Portugal", ha criticat Turull. Per altra banda, el diputat de Junts pel Sí per Tarragona, Germà Bel, ha remarcat que la mobilització d'aquest diumenge, a Amposta, on hi ha hagut una àmplia representació de la coalició, és "la consolidació de les Terres de l'Ebre com una comunitat política dins de Catalunya, diferenciada i amb ganes de fer exigències i propostes", ha dit Bel.

RECLAMACIÓ DE LA CUP

El diputat per Tarragona de la CUP al Parlament, Sergi Saladié, ha reivindicat que el Parlament i el Govern faci una reflexió sobre els problemes de gestió de l'aigua perquè totes les reivindicacions per a l'Ebre "s'apliquin en els plans de conques internes" i s'evitin enfrontaments entre els diferents territoris del país. Saladié ha apuntat que el pla hidrològic català que també preveu rebaixes dels cabals dels rius per "justificar usos que no sempre respecten els ecosistemes i les societats on estan els rius" i que planteja "possibles transvasaments entre conques". "Reivindiquem que tot allò que avui defensem per evitar que prenguin l'aigua de l'Ebre des de la legislació espanyola, que siguem capaços de fer legislacions catalanes que també respectin tot el que avui defensem aquí mateix", ha dit Saladié.

URTASUN DIU QUE EL PLA VULNERA LA DIRECTIVA EUROPEA

L'eurodiputat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun, és un dels membres de la delegació de la comissió de Peticions del Parlament Europeu que aquets dilluns visita el delta de l'Ebre per emetre un informe sobre presumptes incompliments del Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre amb el tram final del riu. Urtasun ha participat també en la manifestació a Amposta d'aquest diumenge i s'ha mostrat convençut que el pla vulnera la directiva mrc d'aigua i la d'aus. "Creiem que la Comissió Europea (CE ) ha d'aturar el pla i ha de dir al govern de l'Estat que l'ha de refer", ha exigit. Urtasun també ha reclamat al Govern que revisi la política hidràulica de les conques internes de Catalunya perquè tampoc es respecta els cabals mínims ecològics que es marca des d'Europa.

DOMÈNECH DIU QUE ES GUANYARÀ LA BATALLA

El diputat al congrés d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha defensat des d'Amposta que es tornarà a guanyar "la batalla contra el Pla Hidrològic" de l'Ebre i ha criticat que el PP, amb "un govern en funcions, aïllat i sense futur" hagi aprovat la seva revisió. "La Unió Europea ja ha dit en la seva directiva marc de l'aigua que no és un pla assumible", ha recordat Domènech. També el diputat per Tarragona de la formació, Fèlix Alonso, ha denunciat "la sequera permanent" a què és vol condemnar les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona. Per la seva banda, el diputat per Lleida, el Pirineu i Aran, Jaume Moya, ha refusat que l'aigua es converteixi en "una eina llancívola per enfrontar la gent del camp de Lleida i de Tarragona".

EL PSC DIU QUE EL PLA HIDROLÒGIC S'HA FET EN TEMPS DE DESCOMPTE

La secretaria d'organització del PSC, Assumpta Escarp, considera que el pla hidrològic de l'Ebre "s'ha fet en temps de descompte i s'ha aprovat sense tenir en compte les al·legacions que s'havien presentat des de Catalunya". La diputada socialista, que ha participat aquest diumenge a la manifestació d'Amposta contra el pla de conca aprovat pel govern espanyol, ha assegurat que "la defensa del riu no és enfrontar territoris" i que "hauria de passar per una aposta pel diàleg". En aquest sentit, ha afirmat que "al PP li agrada més enfrontar territoris que asseure's a parlar". A més, ha advertit que amb els termes en què s'ha aprovat el pla hidrològic "s'amenaça el Delta, el seu ecosistema i la comunitat que hi viu". "Estem davant d'un impacte social i d'un impacte econòmic molt negatiu", ha conclòs la socialista. Escarp i el portaveu de medi ambient del grup socialista, Jordi Terrades, han encapçalat la delegació socialista a la manifestació, a la qual han participat rere una pancarta on s’hi llegia: "Pel futur de les Terres de l’Ebre".

GAMBÚS I ESPADALER

L'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, considera que el pla hidrològic de l'Ebre "vulnera de forma flagrant" la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea. Gambús, que aquest diumenge ha participat a la manifestació d'Amposta, ha assegurat que la UE "és la gran còmplice de les Terres de l'Ebre i del país en la defensa dels cabals ecològics del territori" i ha remarcat que és molt important que Europa percebi que aquesta terra també "és còmplice de la seva voluntat". A la protesta també hi ha participat el líder democristià, Ramon Espadaler, que ha criticat el fons i les formes amb què l'Executiu de Rajoy ha elaborat el nou pla hidrològic l'Ebre. En declaracions als mitjans, Espadaler ha denunciat el seu "fons" perquè, segons ell, "infringeix normatives europees i enfronta territoris en l'àmbit de l'Estat i en el si de Catalunya".


Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació