CULTURA | 25/01/2016
Etiquetes de comentaris
'El nazi de Siurana', el nou llibre de Toni Orensanz
Gustau Moreno // FALSETEl periodista, escriptor i guionista Toni Orensanz torna aquest dilluns a les llibreries amb 'El nazi de Siurana', una investigació periodística que es llegeix com una novel·la. Es tracta d'un nou retorn a la memòria històrica per part de l'autor de 'L'òmnibus de la mort', en què el Priorat es converteix en refugi d'un nazi belga fugitiu. I és que després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, la vila del Priorat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Tothom coneixia l’amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d’origen. O això explicava la llegenda del nazi de Siurana.
Què hi ha de veritat darrere de la llegenda? És possible que aquest veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia 89 anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història?
En un exercici de periodisme d’investigació de primer ordre, Orensanz -que fa dos tres anys va publicar 'L'estiu de l'amor', sobre la estada de Picasso i la seua companya a Horta de Sant Joan- s’endinsa en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.
Tot seguit, us oferiem el següent tast editorial:
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT