TORTOSA | 14/10/2015

Tortosa dedica al president Companys el parc de Ferreries Nord


Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


L'Ajuntament de Tortosa ha anunciat l'organització d'un acte institucional amb motiu dels 75 anys de l'afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys. Aquest dijous, just 75 anys després de la mort del ‘president màrtir’, Tortosa farà un ple extraordinari al saló de sessions, en què s'aprovarà batejar com a Parc president Lluís Companys l'espai situat entre els carrers Migdia i València, al barri de Ferreries. Després del ple, a les 20 hores, es farà un acte institucional en aquest parc, així com el descobriment d'una placa commemorativa en un monòlit. Aquest dimarts al matí, la Comissió informativa de l'àrea de Serveis a les Persones ha dictaminat favorablement la proposta.

En realitat, fa més de 15 anys que l’Ajuntament de Tortosa va acordar que calia batejar algun carrer o alguna plaça del municipi amb el nom del president Lluís Companys, ja que el ple del consistori va decidir-ho el 18 de setembre del 2000. En aquell moment, el grup d'ERC proposava posar el nom de Companys a la plaça que hi ha entre el carrer Rosselló i el carrer Lamote de Grignon, al barri del Temple, però finalment aquest espai va dir-se plaça de les Corts Catalanes. Al març del 2002, ja amb ERC al govern tortosí, l'Ajuntament va batejar amb el nom de Francesc Macià una plaça al barri de Ferreries, i esperava poder recordar la figura de Companys "a mig termini", posant-li el seu nom a l'actual plaça dels Dolors, just davant de l'edifici de la Delegació del Govern. Però els anys van anar passant i Companys no va tenir el seu homenatge a Tortosa.

Quinze anys després, el nomenament d'un espai públic de la ciutat recordant la figura de Companys dóna compliment a un dels punts de l'Acord de Governança estable entre CiU i ERC a l'Ajuntament. D’una banda, l’alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha volgut destacar que amb l’acte de dijous es fa una “restitució històrica” al president Companys, posant el seu nom a un espai públic, de la mateixa manera que ja es va fer l'any passat amb el reconeixement a l'alcalde Josep Rodríguez, que també va ser afusellat pels franquistes. Per la seua banda, Josep Felip Monclús, d'ERC, ha manifestat que amb aquest nomenament la ciutat de Tortosa comptarà finalment amb un espai en homenatge a Companys, "l'únic cap de govern europeu escollit democràticament que va morir executat pel feixisme".

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació