RIBERA D'EBRE | 20/08/2015

Les obres a la torre del Castell posen al descobert un nou lateral de la fortalesa


Cinta Bonet // ASCÓ
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


L’Ajuntament d’Ascó es troba immers en l’execució de les obres de la segona fase del Castell. Uns treballs que han de permetre convertir la torre del Castell en visitable i alhora fer una nova actuació arqueològica per localitzar l’entrada principal a la fortificació. La torre del Castell estava en estat de ruïna des dels anys seixanta, quan van caure dues de les seves quatre parets. Els treballs consisteixen en la reconstrucció de les dues parets avui inexistents i les tres plantes que contenia la construcció original, a les quals s’hi accedirà per una escala. Per dur a terme la reconstrucció, basada en dues fotografies de 1870 i 1920, s’empren pedres originals del propi emplaçament sorgides de l’actuació arqueològica de la primavera. El regidor de Cultura i Patrimoni Històric d’Ascó, Salvador Florido, ha explicat que durant la reconstrucció de la torre també s’ha descobert un nou lateral Castell.

En la primera intervenció que va tenir lloc la primavera passada es va rebaixar el nivell del terra entre un i sis metres, feina que va servir per fer aflorar diferents dipòsits d’aigua i vi i un carrer empedrat. Aquests treballs, però, van obviar la zona noble de la fortalesa, que haurà de ser fruït de futures excavacions. Durant aquesta nova actuació arqueològica es busca trobar l’accés principal a la fortalesa. Es tracta d’una petita excavació a la zona adjacent de la torre que permetrà confirmar o desmentir aquesta hipòtesi i aprofundir en el coneixement del recinte, del que no es coneix la seva configuració.

Florido ha insistit en la importancia de posar en valor el patrimoni històric que té Ascó i destinar els recursos necessaris per conservar-lo.

El rei Felip IV va ordenar el 1643, després de la Guerra dels Segadors, el desmantellament total del castell d’Ascó, que havia quedat molt malmès, i llavors el comanador hospitaler va traslladar-se a viure al poble. Anteriorment, la fortalesa apareix citada en nombroses referències històriques des del segle XII, sota domini musulmà i després de la reconquesta (1149) l’ocuparan els cavallers de l’Orde del Temple (1182), que van ampliar el recinte fortificat. Després de la desaparició dels templers a principis del segle XIV, el castell passarà a l’Orde de l’Hospital, que també hi faran reparacions i obres de rellevància. Passada la Guerra dels Segadors, el castell cau en desús, tot i que durant la darrera Guerra Carlina (1872-1876) encara va jugar un paper militar com a infraestructura d’una línia de telègraf.

L’Ajuntament va adjudicar la reconstrucció del castell d’Ascó a l’empresa Rècop, Restauracions Arquitectòniques S.L.U. per un import de 250.880 euros. Florido ha afirmat que l’Ajuntament anirà destinant el recursos necessaris per la recuperació del Castell en funció de les necessitats que vagin sorgint.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació