PORTADA | 25/01/2019

Hernández de Miguel: ‘El monument de Tortosa humilia les víctimes i no es pot recondicionar’


Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El periodista Carlos Hernández de Miguel, expert en el tema dels deportats espanyols als camps de concentració nazis, ha afirmat este divendres que no hi ha res que justifique la presència del monument franquista de Tortosa. Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Hernández de Miguel ha sentenciat que el monument no es pot reinterpretar perquè es va construir per “glorificar” la victòria de Franco i per “humiliar les víctimes”.

Hernández de Miguel pronuncia este divendres una conferència a Amposta, titulada ‘Deportats als camps de concentració nazi per ordre de Franco’. De fet, el periodista és autor de llibre ‘Els últims espanyols de Mauthausen’, i no dubta en responsabilitzar el règim franquista de la deportació de molts republicans i de molts jueus espanyols als camps d’extermini nazi.

El periodista ha recordat que el franquisme era profundament antisemita, i que posava els jueus al mateix sac que republicans, comunistes i maçons. De fet, posa el focus en el sinistre paper que va tenir el cunyat del dictador, Ramón Serrano Súñer. Un ministre filonazi amb arrels familiars a Gandesa.

Hernández de Miguel ha assenyalat que Franco no només va ser responsable de la mort d’espanyols a Mauthausen, sinó que també podia decidir si algú se salvava. Va ser el cas d’un canareu, Joan Baptista Nos Fibla.

El 27 de gener és el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, per designació de les Nacions Unides. Però Amposta ho commemorarà este divendres amb la conferència d’Hernández de Miguel. L’acte, que serà al Museu Terres de l’Ebre a partir de les set del vespre, està organitzat per l’Ajuntament d’Amposta i l’Institut Ramon Berenguer IV, en el marc del projecte Portes de la Memòria, en el qual alumnes estudien la vida de 10 deportats ampostins als camps d’extermini nazi.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació