TERRA ALTA I MATARRANYA | 05/12/2018
Etiquetes de comentaris
El Morenillo entra a formar part de les varietats de raïm autoritzades per la DO Terra Alta
ACN // GANDESALa varietat de raïm negre Morenillo estarà inclosa aviat a la llista de les recomanades i/o autoritzades pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen (DO) Terra Alta. Aquesta era una reivindicació històrica per a una varietat de raïm que es cultiva únicament a la zona de producció de la DO terraltina i on existeixen vinyes amb gairebé cent anys. En canvi, estava exclosa de la llista de varietats comercials de l'estat espanyol i malgrat haver demanat oficialment a l'INCAVI la seva regularització, ja fa deu anys, no s'acceptava. Ara, amb la tramitació de la nova llei d'ordenació vitivinícola, el Morenillo, com la Carinyena, han aparegut a la llista de varietats comercials catalanes i el Consell Regulador podrà modificar el seu plec de condicions per incloure-la entre les autoritzades.
El sector vitivinícola de la Terra Alta ha renascut en l'última dècada abanderat amb una de les seves varietats autòctones, la Garnatxa (o Vernatxa, com li diuen els terraltins), sobretot blanca però també negra. Produir la tercera part mundial d'aquesta varietat ha servit per oferir un valor diferenciat i per defensar-la com el distintiu de qualitat, guanyat a pols per la Denominació d'Origen i els cellers de la comarca. Però la Garnatxa no és la única varietat autòctona de la Terra Alta ni li és exclusiva. A l'arc mediterrani se'n produeixen més de 200.000 hectàrees.
L'única varietat que només es pot trobar a la zona de producció que conformen els dotze pobles terraltins és el raïm negre Morenillo. Fins ara, el Morenillo no formava part de la llista de varietats de raïm comercials que configura l'estat espanyol i això impedia que la DO Terra Alta la inclogués entre les varietats recomanades i/o autoritzades. No apareixia als etiquetatges, es generaven molts entrebancs amb la certificació dels vins, es camuflava i en alguns casos es registrava com a hectàrea de producció d'altres varietats, tot "esperant que es fes justícia" amb una varietat centenària i singular, molt adaptada a la zona de producció de la Terra Alta.
Aquesta "alegalitat" fa ara que es desconegui quin és l'abast exacte de la producció d'aquesta varietat a la comarca, una incògnita que amb la regularització es resoldrà aviat. "De cara a la propera campanya es podrà saber exactament quantes hectàrees de Morenillo hi ha", ha celebrat el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius.
Aquest 2018 es compleixen deu anys des que, per unanimitat, el Consell Regulador va fer la petició a l'INCAVI per poder incorporar el Morenillo entre les varietats de la DO Terra Alta. Des de llavors s'han fet estudis i proves experimentals per demostrar la salubritat de la planta, però fins ara no hi havia hagut cap avenç. Registrar una nova varietat pot tardar més de dos dècades i es feia camí amb aquests terminis. "L'INCAVI estava treballant per resoldre la nostra inquietud però no veiem que estès prop", ha reconegut Rius.
La sorpresa ha estat majúscula quan amb la tramitació de la llei d'ordenació vitivinícola, l'estat espanyol ha inclòs aquesta varietat al Reglament general del registre de varietats comercials de Catalunya, publicat al BOE del passat 30 d'octubre.
Això ha obert una escletxa perquè la DO Terra Alta modifiqui, en els propers dies, el seu plec de condicions i la inclogui. "Ara es podrà fer més via, no es tracta de fer les coses malament si no de tramitar la inclusió d'aquesta varietat més ràpid", ha apuntat el secretari del Consell Regulador. Els canvis del plec de condicions han de rebre el vistiplau del Ministeri d'Agricultura i de la Unió Europea però es confia que el Morenillo ja serà una varietat regulada en la propera campanya de verema.
Les particularitats dels Morenillo
La varietat de cep negra Morenillo estava molt estesa a la comarca de la Terra Alta fa diverses dècades. Quan el vi de la comarca es va començar a pagar per grau alcohòlic, color i quantitat de producció, molts pagesos van optar per arrencar-la i buscar una alternativa ja que es tracta d'un raïm que no té cap d'aquests tres atributs. Amb els efectes del canvi climàtic, als vins de la Terra Alta ni els falta graduació ni color i el Morenillo s'ha convertit en una varietat que s'adapta molt bé a les qualitats del vi que més demanda el consumidor. Tant en vins monovarietals -que ja produeixen alguns cellers amb excel·lents resultats de qualitat-, com aportant un percentatge de Morenillo al cupatge, s'aconsegueixen uns vins negres amb menys graduació, menys acidesa i molt frescos, "que és que el demanda avui en dia el consumidor de vi", com ha apuntat Rius.
La carinyena també a les etiquetes
Un altre canvi significatiu que ha permès el nou Reglament estatal és que es podrà etiquetar la Carinyena amb el seu nom, i no com a Samsó, com s'havia de fer fins ara. Per no confondre el consumidor amb la DO Carinyena aragonesa, l'INCAVI recomanava etiquetar aquesta varietat amb el nom de Samsó als vins de la Terra Alta, però també del Priorat i Montsant. "Sempre s'ha dit Carinyena i ara es podrà etiquetar com a tal", ha agraït Rius.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT