PORTADA | 15/11/2018

L'Estat endureix la normativa per a explotacions de gas i petroli al mar com el Castor


Cinta Bonet / ACN // VINARÒS
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El govern espanyol acaba de transposar a l'ordenament jurídic estatal una directiva europea que regula i endureix els requisits de seguretat en les explotacions de gas i petroli al mar. La coneguda com a “Directiva Offshore”, va ser aprovada el juny de 2013, just pràcticament al mateix moment que l'exconcessionària del projecte Castor, Escal UGS, iniciava les injeccions de gas causants de més de mil terratrèmols pocs mesos després. La nova norma introdueix aspectes com l'avaluació prèvia de la capacitat tècnica i financera del sol·licitant d'un permís d'investigació o d'una concessió d'explotació; l'exigència d'una garantia de responsabilitat ambiental; o la supervisió de les operacions per part d'experts independents.

La norma també preveu que una nova Autoritat Competent per a la Seguretat de les Operacions Marines (ACSOM) autoritzi les activitats d'investigació i exploració a partir de l'avaluació dels sol·licitants. El seu paper en aquest punt és fonamental: si considera que no reuneix la capacitat tècnica i financera suficient, pot oposar-se a la tramitació del permís.

Paral·lelament un verificador independent, aliè al govern espanyol i a les empreses, s'encarregarà de supervisar el disseny i els procediments de les operacions als pous. També dels possibles riscos de seguretat i ambientals que es puguin derivar de les operacions al llarg de tot el cicle de vida de les instal·lacions.

El desenvolupament legislatiu d'aquesta Directiva pren especialment rellevància a la llum del fiasco del projecte Castor. Experts i entitats com la Plataforma Ciutadana en Defensa del Sénia han recordat de forma reiterada que Escal UGS no disposava de la capacitat tècnica adient per fer front a un projecte d'aquestes característiques. Precisament, segons va apuntar en la seva compareixença a la Comissió d'Investigació del Parlament aquest passat dilluns el professor de Geologia de la UB, Josep Giner, l'exconcessionària podia i tenia l'obligació de conèixer que l'estructura subterrània del magatzem podia resultar inadequada disposant de les dades dels últims pous que havia explotat Shell i la metodologia de treballar amb les pressions des de mitjans dels anys 90.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació