PORTADA | 14/09/2018

La PDE comença la celebració dels 18 anys amb actes a Tortosa i la piraguada


Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


La celebració dels 18 anys de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) comencen este dissabte amb la repintada del mural del riu a Tortosa i una sèrie d’actes al centre cívic de Ferreries. Hi haurà un debat amb joves de tota la conca; una exposició de cartells i projecció de fotografies, i un sopar popular que donarà pas a un concert de Los Sirgadors. Un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello, ha dit que un dels objectius del 18è aniversari del moviment antitransvasament és connectar amb els joves i garantir el relleu generacional.

Panisello ha detallat que per al sopar de germanor, en què la gent haurà de portar-se el menjar, han previst espai per a unes 200 persones a la plaça Monclús. El portaveu de la PDE també ha recomanat especialment el concert de Los Sirgadors, ja que anirà acompanyat d’un muntatge audiovisual amb imatges inèdites.

L’endemà diumenge, al matí, hi haurà la Piraguada en Defensa de l’Ebre, entre Xerta i Tortosa. Els tiquets per participar-hi encara es poden comprar a la llibreria La 2 de Viladrich, a La Guaix d’Amposta i també, per internet, a la pàgina beniemocions.cat. Els actes dels 18 anys de la PDE continuaran durant els propers mesos i s’allargaran fins al març del 2019, quan tindrà lloc un concert a Amposta.

* EL CONCERT DE LOS SIRGADORS

Una pantalla panoràmica, una veu en directe, un cineasta que canta el seu propi periple vivencial, un farer que vol evitar que la llum s’apagui, uns nàufrags que volen salvar la vida, un delta que s’enfonsa, la ciutadania a la deriva de la Unió Europea de la vergonya de les quotes humanitàries, uns músics sirgadors estirant de la memòria històrica del territori, unes veus en moviment acompanyades de l’actual crit de Catalunya lliure, de pau a la Mediterrània al món, són les protagonistes de l’espectacle que oferiran los Sirgadors en el context de la Festa del 18 aniversari de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Abans, però durant el sopar de germanor, el públic invitat pot visionar el Telenotícies Vespre Memorial en Homenatge als Activistes. Objectiu: Preservar la consciència sobre els fets que han marcat tant positivament les Terres de l’Ebre, amb la resposta social de la Conca davant la imposició d’embassaments i transvasaments, regadius, les “terres mítiques” dels diferents Governs l’Espanya. Dignitat i autoestima davant de compensacions a la venta de l’aigua i repressió als defensors dels rius i valls.

Cinema, música i poesia s’articula en gran format amb els temes sempre reivindicatius del repertori clàssic de los Sirgadors vinculats al disc “La Terra ensomniada” 2013 i les BSO també dels films com “La Filla del farer” 2015. Música en directe, sons diegètics, testimoniatge present, memòria històrica, introspecció existencial, mescla sonora i visual acompanyada de músiques del món, la jota&blues, però també el flamenc rock, amb “Mare Nostrum” http://www.sirgadors.cat/bloc/ BSO de “El Periple” 2018 la nova pel·lícula de l’activista plataformero, Mario Pons Múria, membre actiu des de l’origen dels, ja mítics, Jovens en Defensa de l’Ebre (2000), la generació del NUS.

Coordinador de la Comissió Audiovisual del Plataforma en Defensa de l’Ebre, de 2000-2006, Mario Pons Múria és director de documentals com “Aigua, la Font de la vida” 2002, “La Batalla de la memòria” 2009, “Contracorrent” 2006, “Sègula, lo futur de les Terres de l’Ebre” 2012. Ara Pons Presenta un nou espectacle mescla de passions artístiques multidisciplinars, el cantant de los Sirgadors repassa la Banda Sonora Original del moviment social amb imatges pròpies i d’arxiu, de la Batalla de l’Ebre a lo riu és vida.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació