CULTURA | 28/05/2018

Un estudi de Janina Martí guanya el IX Premi de Treballs de Recerca de BAT sobre la Ribera d'Ebre


A.P. // MÓRA D'EBRE
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


Esbrinar la història del seu rebesiaio desaparegut, Josep Casanova, a partir de les 16 cartes escrites a la seua dona i a la seua filla durant la batalla de l'Ebre i, així, poder dibuixar l'itinerari que va seguir durant la Guerra Civil, amb l'esperança de saber on estan les restes del seu rebesavi. Aquesta ha estat la intenció del Treball de Recerca de Janina Martí, estudiant de batxillerat de l'Institut Julio Antonio de Móra d'Ebre i guanyadora del IX Premi de Treballs de Recerca de BAT sobre la Ribera d'Ebre que organitza el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE).

La jove riberenca, que es va posar a la pell dels soldats que van combatre a la Serra de Cavalls i Pàndols en visitar la zona de la Batalla de l'Ebre, va exposar el seu treball durant l'acte de lliurament dels premis al Casal Joan Baptista Sabaté de Flix, que estava ple de gom a gom, i ho va fer amb molta emoció, explicant que "ens hem de posar al costat dels qui estan patint la història", a més de seguir lluitant per trobar al seu rebesiaio. A més, per a ella ha estat la beca del CERE, per valor de 250 euros i la subscripció com a sòcia de l'entitat durant dos anys.

Durant l'acte de lliurament del premi, també van exposar els seus treballs dos alumnes més, els quals també han estat finalistes al premi: El morenc i el molarenc. Estudi sobre les diferències lingüístiques, d'Ariadna Grifoll de l'Institut Julio Antonio, la qual ha dedicat el seu estudi a les diferències lèxiques i morfològiques de dos parlars, el de Móra d'Ebre i el del Molar, curiositat que tenia des de ben petita i ara n'ha volgut fer un estudi detallat. A més, també va defensar que "hem de mantenir les nostres parles de cada poble, perquè com diu Salvador Espriu: Diversos són els homes i diverses les parles".

D'altra banda, Pol Candela de l'Institut de Flix ha fet un estudi de Flix i el tennis. Un esport centenari, en què la seua passió per aquest esport, a més de practicar-lo, l'ha portat a esbrinar l'origen del tennis a Flix. La pràctica d'aquest esport va començar a la colònia de la Fàbrica química de Flix, on els tècnics van començar a jugar el 1901, data de la primera pista de tennis, fins a l'actualitat. Ambdós estudiants de segon de Batxillerat, s'han endut com a reconeixement a l'esforç i a la feina feta, una beca i la subscripció com a socis del CERE durant dos anys.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació