CULTURA | 12/06/2015

La Comissió Cívica del Patrimoni presenta un dictamen de recomanacions per protegir l’assut de Xerta


Sílvia Alarcón // XERTA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


La Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre ha elaborat un dictamen amb les recomanacions pertinents per poder protegir i conservar el conjunt patrimonial de l’Assut de Xerta, inclòs el molí, que data del segle XVI. En aquesta proposta la Comissió recomana a l’Ajuntament de Xerta que demani directament a l’Estat la protecció del conjunt com a Bé d’Interès Cultural. Aquesta petició arriba després de dos intents frustrats per la justícia de protegir l’Assut amb aquesta declaració. Respecte la intervenció en el conjunt, la Comissió també reclama a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que elabori un pla director de reparació i manteniment de la infraestructura hidràulica.

D’altra banda, la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l’Ebre també insta la Generalitat a recórrer davant del Tribunal Constitucional una sentència del Suprem de l’any 2008 que ratifica una del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2005 on es denega la declaració del conjunt de l’Assut com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Més enllà de la via Constitucional, la Comissió també veu viable que la Generalitat incoï un expedient de declaració de Bé Cultural en la modalitat de monument històric per als elements del complex de l’assut de Xerta que no estiguin afectats per la sentència del Suprem.

En el dictamen de recomanacions la comissió també fa dos propostes de conservació i manteniment de l’assut de Xerta. La primera és que l’Ajuntament de Xerta demani a l’Estat que se situï com a titular del molí al registre de la propietat, per poder reactivar una sèrie de convenis amb l’empresa que explota la hidroelèctrica. L’altra proposta és l’elaboració per part de la CHE d’un pla director de reparació i manteniment de la infraestructura hidràulica que tingui en compte l’explotació energètica però també la conservació patrimonial.

Per últim, des de la Comissió també han posat en valor la importància del molí situat a l’assut, que data de l’Edat Mitjana. Actualment aquest molí està catalogat per part del Consell Comarcal del Baix Ebre com a bé Cultural d’Interès Local.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació