CATALUNYA | 02/10/2017
Etiquetes de comentaris
La gent de l’Ebre es mobilitza per l’1-O
Míriam Gavaldà // SANT CARLES DE LA RÀPITAEl referèndum de l’1-O a les quatre comarques de l’Ebre ha deixat moltes imatges per a la memòria. Gent dormint als col·legis electorals per protegir-los, persones matinant per evitar locals precintats, llargues cues als centres de votació, sistemes informàtics caiguts, gent finalment votant, i visites inesperades que van escampar la por a la resta de poblacions veïnes.
Sant Carles de la Ràpita va ser la població que més va rebre. A primera hora del matí quan ja havien començat les votacions desenes d’agents antidisturbis van acordonar l’entrada al pavelló i van carregar fortament contra la gent. Les votacions es van aturar i els agents van aconseguir requisar urnes buides. El resultat van ser una quarantena de ferits de diversa consideració, dos amb ingressos hospitalaris. Els rapitencs que encara quedaven per votar, que eren molts, van optar per anar a poblacions veïnes per exercir el seu dret. Diumenge a la tarda unes 500 persones es van concentrar en rebuig a les càrregues policials de la Guàrdia Civil. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, lamentava el que no va poder ser una festa per la democràcia.
On també hi va haver visita dels agents antidisturbis va ser a Roquetes on una setantena d’efectius van intentar emportar-se les urnes del pavelló poliesportiu. Després de trencar les portes per entrar al col·legi electoral van aconseguir emportar-se dos urnes. Centenars de veïns, previnguts pel que havia passat hores abans a la Ràpita, van fer un escut humà i van obligar a recular als agents de la Guàrdia Civil. L’alcalde de Roquetes, Francesc Gas, va afirmar que els derrotats no eren els ciutadans i que la repressió només enfortiria la voluntat del poble català de votar.
A Tortosa, l’escola del Temple i l’espai multiusos de Remolins, van ser els punts de votació amb més concentració de persones. Tot i que no hi va haver incidents sí que es van tancar col·legis electorals, en concret es va fer cordó policial per part dels mossos d’esquadra a l’Escola d’Art i també a l’espai multiusos de Remolins per impedir que la gent seguís votant. El cens universal va facilitar que tots aquells que quedaven per votar anessin a altres col·legis electorals de la ciutat. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va fer un agraïment a totes les persones que havien participat en el referèndum.
A Amposta es van habilitar tres punts de votació i cap a les tres de la tarda van acabar votant tots al Pavelló Firal amb una sola urna. El matí va començar amb problemes informàtics i amb cues que es van repetir al llarg del dia. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va destacar l’elevada participació i va condemnar la violència policial a les altres poblacions.
A l’Ametlla de Mar la jornada va transcórrer en relativa normalitat. Més d’un centenar de persones van fer nit a les portes de l’institut per protegir el col·legi electoral. La resposta dels caleros va ser multitudinària, a primera hora del matí més de 700 persones es concentraven a l’institut per votar. Finalment, per la pressió policial, van acabar votant a la Sala de la Societat, Cultural, Esportiva i Recreativa.
A la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre la participació també va ser molt alta i es va votar amb normalitat. A Gandesa el Casal de la Joventut es va quedar petit des de primera hora del matí amb centenars de persones fent cua per votar. L’Ajuntament i les escoles velles van acabar sent els punts de votació. L’alcalde de Gandesa, Carles Luz, va destacar l’actitud de la gent del poble.
A Móra d’Ebre més de 350 persones es concentraven a primera hora a les portes del Teatre La Llanterna en una jornada que es va desenvolupar sense incidències. El mateix va passar a Tivissa on la gent va poder votar amb total normalitat. De fet, a la 1 del migdia la participació ja era del 60%. A Horta de Sant Joan aquest 1-O, a diferència del passat 9-N, es van posar les urnes i van votar sense incidents.
Tornant al Montsià, l’institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona, va ser l’únic lloc habilitat per votar. Llargues cues des de primera hora, problemes amb el sistema informàtic i finalment gent votant. A Alcanar la gent del poble va acabar votant a un únic lloc, al Centre Cívic. Matí d’incertesa on es van fer fins i tot barricades per defensar les urnes, preparant-se per les càrregues que podien venir. Molta gent que no marxava i autobusos arribats de diferents poblacions amb gent per votar. Ovacions, xaranga i una jornada que va esdevenir una festa.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT