CATALUNYA | 11/09/2017
Etiquetes de comentaris
Al voltant d'un milió de persones es manifesten en la 'Diada del Sí' a Barcelona
G.M. / ACN // BARCELONALes Terres de l'Ebre esgoten autobusos per assistir a la manifestació de la Diada
Villatoro defensa el dret a vot per seguir sent un país en ‘xarxa’
Nova jornada de mobilització massiva de l'independentisme aprofitant la Diada de Catalunya i a 20 dies del referèndum sobre l'autodeterminació. Centenars de milers de persones s'han concentrat a les cruïlles del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó aquest dilluns a la tarda atenent a la crida de les entitats sobiranistes Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i Òmnium Cultural per celebrar la que han batejat com a 'Diada del Sí'. Les xifres d'assistència han comportat les divergències habituals en virtut de les fonts. La Guàrdia Urbana ha calculat que hi ha hagut prop d'un milió de persones. La delegació del govern espanyol, 350.000. Els manifestants, en una mobilització que no ha registrat cap incident, han utilitzat principalment la consigna 'Votarem'.
La manifestació ha tingut un record per a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i a Cambrils amb un minut de silenci a les cinc en punt de la tarda, catorze minuts abans que comencés l'acte principal.
A les 17.14 h, l'hora escollida cada any com a símbol dels fets del 1714, ha començat l'esdeveniment organitzat per les entitats sobiranistes. A cada extrem de la creu humana formada a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb el carrer Aragó s'han desplegat quatre lones de 16x16 metres i 40 quilos de pes on s'hi veia una urna, un colom i dos 'Sí'.
Les lones han començat a circular transportades per voluntaris per sobre de la multitud, que aprofitaven el moment que la pancarta els passava per sobre per canviar-se de samarreta i posar-se l'oficial de la manifestació d'aquest any. Una samarreta de color groc fosforescent que havia de crear l'efecte d'una estela que acompanyava les lones.
Tres quarts d'hora més tard, cap a les sis de la tarda, les lones han arribat al punt de la cruïlla, moment en què tres de les quatre han quedat plegades i només s'ha mantingut estesa la de l'urna, encapçalada per una bandera estelada també de grans dimensions.
Ha estat el moment de les entitats sobiranistes, que han fet parlaments en boca dels seus màxims dirigents. Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha dit als que busquen "desesperadament" les urnes i les paperetes, en un missatge implícit a la Fiscalia i a la Guàrdia Civil, que les podran trobar l'1 d'octubre "a qualsevol col·legi electoral". La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha instat els alcaldes que no han cedit locals municipals per l'1-O a escoltar la gent. I el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que el país es troba "en una cruïlla històrica" entre "democràcia o repressió".
La manifestació de la Diada ha acabat donant la benvinguda a la campanya pel sí al referèndum de l'1 d'octubre. Unes pancartes gegants verticals s'han desplegat a la plaça de Catalunya on es podien llegir els lemes: 'Hola nou país', 'Hola Europa' i 'Hola República'.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que, tot i estar a poques setmanes de l'1 d'octubre, el Govern manté la porta oberta a negociar amb l'Estat sobre el referèndum. "Fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg. Si el govern espanyol vol asseure's a negociar, podem parlar de tot". La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha dit que no sap si el proper 1-O guanyarà el 'sí' o el 'no', però ha afegit que passi el que passi "el poble haurà guanyat perquè haurà votat".
Per la seua banda, el govern espanyol ha tret pes a la manifestació de la Diada i ha assegurat que ha estat "la menys nombrosa dels últims anys". Fonts de la Moncloa, a més, han valorat que "la majoria dels catalans ha renunciat a participar com a coartada d'un procés il·legal liderat pel sector més radical de la política".
Puigdemont manté la porta oberta al diàleg amb l'Estat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest dilluns a la tarda que, tot i estar a poques setmanes de l’1 d’octubre, el Govern encara manté la porta oberta a negociar amb l’Estat sobre el referèndum. “Fins al darrer minut hi ha temps per al diàleg. Si el govern espanyol vol asseure’s a negociar, podem parlar de tot”, ha sentenciat. Tot i això, el president tem “que no serà possible, perquè malgrat les mostres que s’han fet, si això no els fa moure, és difícil canviar la seva lògica de pensament únic”. En aquest sentit, el president ha demanat a l’Estat que “reflexioni” i “miri el que ha passat avui als carrers de Barcelona, plens de gent amb alegria, en convivència, de totes les edats, parlant moltes llengües, de procedències diferents, amb la normalitat més absoluta, tal i com es votarà l’1-O”. Malgrat això, però, Puigdemont creu que “si no reflexionen a la setena –Diada-, potser no ho faran mai”.
En una valoració més concreta de la mobilització a la que ha assistit, el president ha considerat que s’ha “demostrat al món” que els catalans es manifesten “de forma festiva, massiva, pacífica malgrat tots els auguris dels que volien que punxés el compromís insubornable d’encarar la Diada de manera pacifica i democràtica”. “Què més hem de fer perquè s’entengui bé que el poble de Catalunya vol votar”, ha sentenciat el president, que ha criticat les maneres del govern espanyol a l’hora d’abordar el conflicte amb Catalunya.
Per últim, davant la polèmica sorgida per les queixes d’alguns alcaldes que no estan disposats a cedir locals per a l’1-O, el president s’ha limitat a dir que el Govern “a qui es dirigeix és als ciutadans, que són els que volen votar”. “La immensa majoria dels alcaldes diuen que volen que els ciutadans votin, i votaran”, ha afegit.
Sánchez (ANC) s'adreça als que busquen desesperadament les urnes
Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha dit aquest dilluns als que busquen "desesperadament" les urnes i les paperetes, en un missatge implícit a la Fiscalia i a la Guàrdia Civil, que les podran trobar l'1 d'octubre "a qualsevol col·legi electoral". Ha estat una de les afirmacions de Sànchez en un discurs en què també ha afirmat que amb la convocatòria del referèndum Catalunya s'ha declarat "insubmisa" i ha "desbordat" la legitimitat "dels que volen preservar la indivisible unitat de la pàtria". També ha fet una crida directa a "Arrimadas, Albiol, Iceta i Coscubiela" perquè no s'amaguin "darrere del debat parlamentari per defugir les urnes".
Ha aprofundit en la idea de la insubmissió assegurant que "les possibles decisions del Tribunal Constitucional ja no ens vinculen", i ha afirmat: "La nostra llei és la del Parlament". En aquest sentit ha recordat que "qui avantposa la llei a les urnes, vulnera la democràcia".
El president de l'Assemblea s'ha adreçat també a la resta del poble espanyol. "No deixeu que en nom del vostre país es vulnerin els drets dels catalans. Si no, demà seran les vostres impremtes i els vostres mitjans de comunicació", ha dit en castellà, en al·lusió als escorcolls que la Guàrdia Civil ha protagonitzat els darrers dies a Constantí i a Valls.
Sànchez també ha afirmat que "de totes les revolucions possibles", la que al seu parer estan protagonitzant els partidaris del referèndum és "la més bonica", perquè és "la dels somriures, la que ens durà a l'1-O".
També ha tingut un missatge de suport per al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la resta del seu executiu i a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i els diputats de l'hemicicle: "Sabem que no ens heu fallat. Avui gràcies a vosaltres assaborim la victòria. Celebrem que ja estem convocats per al referèndum de l'1 d'octubre".
Cuixart relliga la Diada amb l'1-O
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha relligat aquest dilluns la Diada d’aquest any amb el referèndum del proper 1 d’octubre. Després de fer la tradicional ofrena a Rafael Casanova junt a Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear, Cuixart ha considerat que “tant avui com l’1-O són la mateixa diada per la democràcia”. “Ningú pot patrimonialitzar la democràcia. Perquè aquest és un èxit col·lectiu de país”, ha sentenciat. A més, com a president d’una de les entitats organitzadores de la manifestació de la tarda, Cuixart ha cridat els ciutadans a participar i a fer-ho com sempre. “Estem convençuts que, un cop més, avui ho demostrarem al carrer, serena i pacíficament, com ho farem el proper 1-O, quan votarem tots els catalans, tant els que volen votar ‘sí’ com els que volen votar ‘no’”, ha conclòs.
De la mateixa manera, ha volgut deixar clar que, per a ell, “aquest país ja s’ha autodeterminat, per tant, les lleis dels tribunals espanyols avui ja no tenen cap tipus d’importància a Catalunya”. “El poble de Catalunya sap que és un subjecte polític que reconeix allò que aprova el Parlament”, ha sentenciat.
La reivindicació independentista ha protagonitzat grans manifestacions a l'entorn de l'11 de setembre. La primera va tenir lloc el 2012, i segons xifres de la Guàrdia Urbana va congregar a l'entorn d'1,5 milions de persones sota el lema 'Catalunya, nou estat d’Europa'.
Un any més tard la manifestació de la Via Catalana recorreria el país de punta a punta i trauria 1,6 milions de persones al carrer, segons el Departament d'Interior de la Generalitat. La V de la Diagonal del 2014 arribaria a 1,8 milions, també segons la Guàrdia Urbana, i la 'Via lliure a la República Catalana' del 2015 a 1,4, segons la mateixa font.
El 2016 es van organitzar diferents actes a Berga, Lleida, Salt, Tarragona i Barcelona. La capital catalana va congregar 540.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana.
TAMBÉ ET POT INTERESSAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
PUBLICITAT
AL MINUT
Tweets por el @copdull.
EDICIÓ PAPER PUBLICITAT
EN PORTADA
Pallarès: ‘Ha sigut un dels pitjors anys per la mosca negra’.
Més de 27.000 alumnes començaran el nou curs escolar a les Terres de l’Ebre.
Disminueix la creació d’ocupació però augmenta el pes de les mitjanes empreses.
PUBLICITAT