PORTADA | 30/08/2017

El cabal de l’Ebre, per sota del mínim legal tres dies a l’agost


Gustau Moreno // TORTOSA
Comentaris | Google+ | Whatsapp | Facebook | Twitter


El cabal del riu Ebre al seu pas per Tortosa ha fregat el mínim legal durant tot aquest mes d’agost. Durant 10 mesos de l’any, el cabal mínim ambiental al tram final de l’Ebre està fixat en 80 metres cúbics per segon. Però durant aquest mes d’agost hi ha hagut tres dies en què, fins i tot, el riu a l’aforament de Tortosa ha estat per sota del mínim legal. El primer dia en què es va incomplir el cabal mínim va ser el 9 d’agost, quan es va assolir un registre de 75 metres cúbics per segon, el més baix de l’estiu. També es va incomplir el cabal mínim els dies 20 i 25 d’agost, amb registres de 78 metres cúbics per segon. Durant el mes anterior també es va baixar per sota del cabal legal el 24 de juliol, amb 76 metres cúbics per segon. A banda, en comparació amb l’any passat, el cabal més baix del 2016 també es va registrar a l’agost, amb els 75 metres cúbics per segon el 21 d’agost .

Per contra, el cabal més alt registrat durant el mes d’agost es va produir el 7 d’agost passat, amb 111 metres cúbics per segon. Això va ser només dos dies abans que s’assolís el registre més baix d’aquest estiu, de 75 metres cúbics per segon a les 10 de la nit del 9 d’agost. Paral·lelament, el nivell del riu a Tortosa era de només 86 centímetres. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el cabal mitjà del mes d’agost ha sigut d’uns 88 metres cúbics per segon, amb una altura mitjana d’1,01 metres.

En casos com aquest, la CHE justifica aquest incompliment per la complexitat de regular els usos de l’aigua durant l’estiatge i per la falta de pluges. Però la realitat és que amb l’anterior pla hidrològic de l’Ebre els incompliments encara serien més greus, ja que el cabal mínim fixat, de 100 metres cúbics per segon, era superior a l’actual.

Aigües amunt de Tortosa, la situació no és gaire millor. Aquest dimecres, a Ascó el cabal de l’Ebre a Ascó és de 123 metres cúbics per segon, per sota de la mitjana mensual de l’agost, que ha estat de 130 metres cúbics per segon. Al juliol, la mitjana a l’aforament d’Ascó va ser de 170 metres cúbics per segon.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre té capacitat per obligar les companyies hidroelèctriques a alliberar l’aigua necessària dels pantans, per garantir el cabal ecològic que marca la llei. De fet, quant a les reserves d’aigua als embassaments, Riba-roja d’Ebre es troba al 96,03% de la seua capacitat, mentre que el gran pantà de Mequinensa es troba al 49,80%.

Un baix cabal ambiental té efectes molt negatius per a l’ecosistema de l’Ebre, especialment fràgil a la zona del Delta. El poc cabal permet la pujada de la falca salina aigües amunt, fa minvar l’aportació de sediments, i té efectes negatius sobre el sector aqüícola, ja que arriba menys aigua dolça a les badies. També facilita la proliferació de plantes aquàtiques i de plagues com el musclo zebrat i la mosca negra.

Etiquetes de comentaris

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

© Doble Columna S.L. | 977 58 80 32 | Av. Remolins, 24 | 43500 TORTOSA
Uncopdull.com utilitza "cookies" per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entendrem que ho acceptes. OK | Més informació